Özellikle ruhsal veya fiziksel bağımlılığın keyif verici uyaranı kullanmaya alışmak, arzu etmek ve olmadığı zamanda gerginlik ve kaygı duymak şeklinde ortaya çıktığını paylaşan uzmanlar, fiziksel bağımlılığın ise ruhsal bağımlılığın tersine uyarana bağlanma durumunun söz konusu olduğu üzerinde duruyor.

Uyaranın yoksunluğunda vücutta titreme, terleme, kusma, kasılma gibi fiziksel değişikliklerin söz konusu olduğunu paylaşan uzmanlar, bir bireyin bağımlı olduğunun nasıl anlaşılabileceği konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu dile getiriyor.

Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kar ve Sağanak Uyarısı Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kar ve Sağanak Uyarısı

Bağımlılığın DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)'nin ölçütlerine göre değerlendirilmesinin şart olduğunu kaydeden uzmanlar, bağımlı olunan maddeye karşı son 1 yıl içinde bir tolerans geliştirilmiş olmasının, yoksunluk belirtileri göstermek ve bundan kurtulmak için bağımlı olunan maddeyi veya benzerlerini almasının ve uzun zamandır yüksek dozda madde kullanmanın önemli olduğunu savunuyor.

Bütün bunların yanı sıra maddeyi bulmak, kullanmak ve etkilerinden kurtulmak için son derece uzun bir dönem harcamak gerekmesinin de bağımlılık için bir işaret olduğunu paylaşan uzmanlar, kullanılan madde sebebiyle fiziksel veya psikolojik sorunların varlığına rağmen madde kullanımına devam etmenin de söz konusu olduğunu ifade ediyor.

Ergenin aktivitelere katılmamasının, aile ve sosyal çevresiyle olan ilişkilerinin gerilmesinin, alkol ve uyuşturucu kullanımı için kaçış noktaları aramanın önemli noktalar arasında bulunduğunu savunuyor.