Bir yıl içinde 6 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğinin altını çizen uzmanlar, Türkiye'de son yıllarda sürekli artış gösterdiğini dile getiriyor.

Felç yani inmeye erken dönemde hızlı bir şekilde müdahale edildiğinde beynin beslenmesinde sorun oluşturan pıhtının tedavi ile ortadan kaldırılabileceğini ve kalıcı hasarın yok edilebileceğini kaydediyor. Fakat uzmanlar belirtirlin ortaya çıkışından itibaren tedavinin ne kadar çok yapılırsa o kadar etkili olacağının altını çizerken, bu sebeple yüzde çarpılma, kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, çift görme, ani bilinç bozukluğu gibi durumlarda geç kalınmamasını tavsiye ediyor.

Felçte beyine giden ana damarların veya beynin içindeki kılcal damarların takınmasının veya kanamasının söz konusu olduğunu belirten uzmanlar, inmelerin yüzde 80'inin damar tıkanıklığı sebebiyle ortaya çıktığı konusunda hem fikir.

Beynin belirli bir alanının işlevsiz hale gelmesiyle birlikte hastada felcin ortaya çıktığını dile getiren uzmanlar, felç sonrasında hastaların yaklaşık yüzde 20'sinin hayatını kaybettiğini veya ağır özürlülükle hayatta kaldığını kaydediyor.

İnme tedavisinin belirtilerin ortaya çıkışından hemen sonra ne kadar çabuk gerçekleşirse o kadar etkili olacağını belirten uzmanlar, tedavi için ilk 4,5 saatin kritik olduğunu savunuyor.

İnme tedavisinde damar açmaya yönelik tromboliz tedavisinin uygulandığını hatırlatan uzmanlar, felç geçirmiş veya tansiyon riski bulunan kişilerin asla ilaçlarını kesmemesi gerektiğini hatırlatıyor.