Dünyanın dört bir yanında kadınlarda hamilelik döneminde ortaya çıkan gestasyonel diyabetin henüz tam olarak ortaya çıkma sebebinin bilinmediğini kaydeden uzmanlar, söz konusu hastalık tanısı konulan kadınların bir kısmında aşırı kilo, bir kısmında ise genetik faktörlerin bulunduğunu paylaşıyor.

Gebelerdeki gestasyonel diyabetin saptanmasıyla birlikte doktorun bilgisi dahilinde ve kontrolünde hazırlanan bir programla sorunsuz bir gebelik sürecinin geçirilebileceğini ve sağlıklı bir bebek dünya geleceğini hatırlatan uzmanlar, kontrol altına alınmayan bebek ve annelerde önemli sıkıntıların yaşanacağının da altını çiziyor.

Gestasyonel diyabetli annenin bebekte aşırı büyümeye yol açabileceği üzerinde duran uzmanlar, bebeğin 4 kilo ve üzerine çıkabileceğini bunun da doğum kanalından geçiş sırasında önemli hasarlara neden olacağını hatırlatıyor.

Doğum sırasında bebeğin omuz sinirlerinde zedelenme, köprücük kemiğinde kırık, ender olarak, oksijen eksikliğine bağlı beyin hasarı gelişebileceğini hatırlatan uzmanlar, bebek doğduktan sonra kan şekeri seviyesinde ani değişiklikler yaşanabileceğini ve mutlaka bebeğe tedavi uygulanması gerektiğini de vurguluyor. Çocukluk ve erişkinlik döneminde bu bebeklerin obezite hatta tip 2 diyabete yakalanabileceği üzerinde duran uzmanlar, anneleri de uyarıyor.

Anne adaylarının düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmasını, diyabet konusunda doktorlarına danışmasını, sağlıklı beslenmeye dikkat ederek aktif olmalarını, ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmalarını ve kan şekerlerini sıklıkla kontrol etmelerini önermemiz gerekiyor.