Eğer sizde bu durumdaysanız mutlaka karar vermeden önce araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Öncelikle grip aşısı olmayın diyenlerin gerekçesinin ne olduğunu öğrenmek şart. Grip aşısı olmayın tavsiyesinde bulunanlar 2014-2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından seçilen aşının etkiliğinin yüzde 20'den az olmasını dayanak alıyor.

Aşı yaptırılmasını tavsiye eden uzmanlar bu iddia karşısında 2014-2015 yılında seçilen aşının, o seneki virüsün beklenmeyen antijen değişimi nedeniyle iyi bir eşleşmeme yakalayamamasına rağmen, aşı olanların gribi daha hafif atlattığını hatırlatıyor.

Dünya üzerindeki hiçbir ilaç ve aşının yüzde yüz korumayı garanti edemeyeceği üzerinde duran uzmanlar hal böyle iken aşılama konusunda da yüzde 50 korunmanın hiç korunmamaktan daha iyi olduğunu dile getiriyor.

Grip aşısından uzak durulmasını tavsiye edenlerin üzerinde durduğu bir diğer noktanın grip aşısının yan etkileri olduğunu hatırlatmalıyız. Bunlar aşı gerinde kızarıklık, ağrı ve şişkinlik, baş ağrısı, hafif ateş, bulantı ve kas ağrılarıdır. Yan etkilerin iki günden az sürede kaybolduğunu belirten uzmanlar, 2016'dan bu yana yumurta alerjisi bulunan kişilerin sağlık kurumlarında doktor gözetiminde aşı olması gerektiğini ve belirtilerin bu şekilde azalabileceğini hatırlatıyor.

Grip aşısı üzerine yapılan tüm tartışmaların yanı sıra uzmanlar grip hastalarının antibiyotik kullanmalarının hiçbir faydası olmadığını işaret ederken, gribe özgü anti viral ilaçların olduğunu ve bu ilaçların en etkili olduğu zamanın hastalığın ilk iki günü olduğunu vurguluyor.