Bakteri enfeksiyonlarında etkili olan antibiyotiklerin virüslerde etkili olmayacağını artık öğrenmemizin şart olduğunu dile getiren uzmanlar, dinlenmenin hastalığın daha çabuk atlatılmasını sağlayacağı üzerinde duruyor.

Dinlenmenin yanı sıra kereviz, turp, narenciye ve ıspanak gibi besinlerin soframızda bulunmasının, sigaradan uzak durulmasının da üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede önemli adımlar olduğunu hatırlatan uzmanlar, havaların soğumasıyla birlikte şu ara herkesin hasta olduğunu belirtiyor.

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, yutma güçlüğü gibi şikayetlerle kendini gösteren, üst solunum yolu hastalıklarının normal insanlarda çoğunlukla birkaç gün içinde kendi kendine düzeleceğini hatırlatmakta fayda var. Çocuklarda, yaşlılarda, kronik hastalıkları bulunanlarda ise üst solunum yolu enfeksiyonlarının ciddi sağlık problemlerini ortaya çıkartacağını hatırlatan uzmanlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarına hemen etki edebilecek bir tedavi yönteminin olmadığını vurguluyor.

Nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle virüslere bağlıdır ve bakteri enfeksiyonlarında etkili olan antibiyotikler bu virüslere etki etmemektedir. Bu nedenle aslında en başta salgından korunma çok önemlidir, hastalık geçirenler ile yakın temastan kaçınmaya, sık el yıkama gibi kişisel hijyene önem göstermeye dikkat etmek gereklidir.

Öğretmenlerin Toplumsal ve Kültürel Rolü Öğretmenlerin Toplumsal ve Kültürel Rolü

Kış hastalıklarının tedavisinde beslenmenin önemine işaret eden uzmanlar, sağlıklı beslenme hastalığın çabuk atlatılmasını sağlar; kış meyve ve sebzelerinin bol tüketilmesi gereklidir. Kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı gibi sebzeler az pişirilmiş veya çiğ olarak ana öğünlerde, narenciye ürünleri, elma, ayva, nar ve armut gibi kırmızı-mor ve sarı-turuncu renkli meyveler ise ara öğünlerde daha faydalı olur.