Uzmanlar soğuk havaların etkisiyle kış hastalıklarında artış gözlemlendiğini kaydederken, halk arasında paçavra hastalığı olarak isimlendirilen girip pek çok kişiyi yatağa düşürdüğünü ve hayatı olumsuz yönde etkilediğini hatırlatıyor.

Özellikle bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, umckaloabo ismi verilen doğal kaynaklı Güney Afrika Sardunyası kökü sıvı ekstresinin, özellikle kış aylarında kendini gösteren gribe karşı mücadelede etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Soğuk havalarında etkisiyle birlikte nezle, grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının had safhaya ulaştığını vurgulayan uzmanlar, grip bir kere aileye girdi mi herkese bulaşmadan çıkmadığının da altını çiziyor.

Yeme alışkanlığındaki değişiklikler ve uykusuzluk ile, sigara dumanı, solunan havanın elverişsiz oluşu gibi unsurların hastalıkları tetiklediğini savunan uzmanlar, kas ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve burun tıkanıklığı görüldüğünü dile getiriyor.

Özellikle salgınların yaşandığı dönemlerde doktora başvuranların yaklaşık yüzde 50'sine grip teşhisi konuluyor. Yetişkinler yılda 2 ila 5 kez bu hastalığa yakalanırken, okul çağındaki çocuklar ise yıl içinde yaklaşık 7 ila 10 kez soğuk algınlığı/grip geçiriyor. Çalışan kişilerin hastalık nedeniyle aldıkları raporlar da iş kaybına neden olabiliyor.

Grip belirtilerinin ortaya çıkması ile ilk önce doğal tedavi yöntemlerine başvuruluyor; hastaların bir kısmı ise belirtilerin kendi kendine geçmesini bekliyor. Bilinenin aksine, kendi kendine geçmesini beklemek, bazen hastalığın süresinin uzamasına, hatta daha ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.