24 Saat Haber
İstanbul
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4233 %0.08
53,2145 %-0.24
6.838,29 % -0,62
Ara
Medya24 Gündem Hakan Fidan’dan Kritik Suriye ve Dünya Güvenliği Açıklamaları

Hakan Fidan’dan Kritik Suriye ve Dünya Güvenliği Açıklamaları

Hakan Fidan, Türkiye’nin Suriye'deki çatışmalara müdahil olmadığını ve nükleer savaş riskine karşı uluslararası iş birliğini vurguladı.

Okunma Süresi: 2 dk

Hakan Fidan’dan Kritik Suriye ve Dünya Güvenliği Açıklamaları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TRT World Forum 2024’te yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Suriye ve dünya genelindeki kritik gelişmelere dair tutumunu netleştirdi. Fidan, özellikle Suriye’de devam eden çatışmalar, nükleer savaş riski ve Filistin meselesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Suriye'deki Çatışmalar ve Türkiye'nin Tutumu
Halep'te Esad rejimine karşı savaşan muhalif grupların kent merkezine girmesiyle bölgede tansiyon yükselmiş durumda. Üç gündür süren şiddetli çatışmaların ardından gözler Türkiye’ye çevrildi. Ancak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin bu çatışmalara müdahil olmadığını vurguladı.

Sınır güvenliği konusundaki tedbirlerin eksiksiz bir şekilde alındığını ifade eden Fidan, “Yeni bir göç dalgasını tetikleyecek hiçbir aksiyona girişmeyiz. Türkiye, komşuluk ilişkileri ve insani yardımlar açısından bölgedeki durumu yakından takip etmektedir.” dedi.

Küresel Güvenlik ve Nükleer Savaş Uyarısı
Fidan, konuşmasında uluslararası sistemin karşı karşıya olduğu zorluklara da dikkat çekti. Jeopolitik dengelerin hızla değiştiğini ifade eden Fidan, silahlanma yarışının özellikle Orta Doğu ve Asya Pasifik’te kritik bir noktaya ulaştığını belirtti. “Bu durum dünyayı bir uçurumun kenarına, hatta nükleer savaş tehlikesine getirebilir,” diyen Fidan, uluslararası toplumun bu konuda iş birliği içinde olması gerektiğini vurguladı.

Teknolojinin jeopolitik üzerindeki etkilerine de değinen Fidan, yapay zekâ ve siber güvenlik tehditlerinin uluslararası güvenlik mimarisini zayıflattığını söyledi. “Günümüz teknolojileri, sadece günlük hayatımızı değil, aynı zamanda uluslararası ilişkilerin doğasını da değiştiriyor. Bu da yeni tehditleri beraberinde getiriyor,” şeklinde konuştu.

Filistin ve İsrail Gerilimi
Fidan, konuşmasında İsrail-Filistin krizine de değindi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında alınan tutuklama kararını hatırlatarak, “Soykırım suçlularının cezalandırılması için sürecin takipçisiyiz,” dedi.

Gazze’deki insani krizin çözümünün ancak adaletle mümkün olduğunu belirten Fidan, “Gazze krizinin temel nedeni, İsrail'in Filistin topraklarını yasadışı işgalidir. Kalıcı bir barış için iki devletli çözüm kaçınılmazdır,” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Diplomatik Yaklaşımı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın açıklamaları, Türkiye’nin bölgesel ve küresel krizlere karşı dengeli bir politika izlediğini ortaya koyuyor. Türkiye, bir yandan sınır güvenliğini sağlarken diğer yandan uluslararası sorunlara çözüm bulma çabalarını sürdürüyor. Özellikle Filistin meselesindeki kararlı tutumuyla uluslararası kamuoyunda dikkat çeken Türkiye, hem insani hem de diplomatik alanda önemli bir aktör olduğunu bir kez daha gösterdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *