İstanbul'da, 'İstanbul Senin' isimli uygulamanın kullanıcı verilerinin yabancı ülkelere sızdırıldığı ve dark web üzerinden satıldığı iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında dört kişi daha gözaltına alındı. Bu gelişme, uygulamanın milyonlarca kullanıcısının kişisel verilerinin güvenliğine yönelik ciddi endişeleri gündeme getirmiştir.
Gözaltına Alınan Şahıslar ve Soruşturmanın Detayları
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasına göre, gözaltına alınan dört kişinin iki tanesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Akıllı Şehircilik Daire Başkanlığı’nda, diğer ikisi ise İletişim Koordinasyon Merkezi’nde görevli. Bu kişiler, 'İstanbul Senin' uygulaması üzerinden 4.7 milyon kullanıcının kişisel verileri ile konum bilgilerinin iki farklı yabancı ülkeye sızdırılması, 3.7 milyon kullanıcının verilerinin dark webde satışa çıkarılması ve uygulama içindeki 'İBB Hanem' alt uygulamasında 11 milyon vatandaşın sandık verilerinin işlenerek dışarıya sızdırılmasıyla ilişkilendiriliyor.
Daha önceki aşamalarda, soruşturma çerçevesinde 15 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişiler arasında Kobil Teknoloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koyun, yazılım geliştirme uzmanı Abdullah Uygun ve yazılım müdürü Ayhan Güvenli gibi isimler yer alıyor. Gözaltına alınan diğer şüpheliler arasında Adem Ok, Iraz Bayrak, İdris Yıldırım, Mehmet Çağlar Kuru, Emrah Yüksel, Hüsnücan Şen, Elif Yıldız Kızılca, Esra Huri Bulduk, Nuri Cem Ceylan ve Şehide Zehra Keleş Yüksel bulunmaktadır.
Soruşturmanın Hukuki Boyutu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltına alınan şahıslar hakkında kişisel verileri hukuka aykırı olarak yayma ve suç örgütüne üye olma suçlamalarıyla işlem başlattı. Soruşturmanın, Ekrem İmamoğlu tarafından kurulan çıkar amaçlı suç örgütüne yönelik olduğu belirtilirken, olayın boyutları ve detayları üzerine incelemeler devam etmektedir. Bu durum, hem kamuoyunda hem de ilgili otoritelerde büyük bir tartışma yaratmakta ve kişisel verilerin korunması konusundaki önlemlerin önemini bir kez daha gündeme getirmektedir.
Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında, daha fazla bilgi ve gelişme beklenmektedir. İlgili kurumlar, kullanıcıların verilerinin güvenliğini sağlamak adına gerekli adımları atmakta kararlıdır.