24 Saat Haber
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7031 %0.23
50,1678 %0.06
5.902,25 % 0,77
Ara
Medya24 Gündem İTO Başkanı Avdagiç: Enflasyon kalıcı şekilde düşürülmeli

İTO Başkanı Avdagiç: Enflasyon kalıcı şekilde düşürülmeli

KAYNAK:
AA
KAYNAK: AA
Okunma Süresi: 2 dk

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, mevcut ekonomi politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak enflasyonun kalıcı, dengeli ve etkili şekilde düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Yaklaşık iki yıldır sürdürülen ekonomi politikasında genel bir uzlaşı olduğuna dikkat çeken Avdagiç, “Mevcut programın bazı başlıkları eleştirilse de büyük ölçüde yön doğru. Bu sürecin özellikle üretim ve ihracat yapısını zedelememesi gerekiyor” dedi.

“Enflasyonda denge ve kalıcılık önemli”

Enflasyonla mücadeleye destek verdiklerini vurgulayan Avdagiç, “Hedefimiz enflasyonun dengeli ve kalıcı biçimde düşürülmesi. İkinci yarıdan itibaren Para Politikası Kurulu’nun atacağı adımlar belirleyici olacak” ifadelerini kullandı.

“İhracat bir ekosistemdir, bütün kademeler desteklenmeli”

İhracatın sadece büyük firmalarla sınırlı olmadığını belirten Avdagiç, bu alanın KOBİ’lerden mikro işletmelere kadar geniş bir üretici kitlesini kapsadığını söyledi. “İhracatı destekleyecek güçlü bir yapı kurmadan dış ticaret açığını kapatamayız” dedi.

“Kur baskısı ithalatı artırıyor”

Kur seviyesinin ihracat üzerindeki etkisine dikkat çeken Avdagiç, düşük kurun ithalatı cazip hale getirdiğini belirterek, “Bu tabloyu daha önce yaşadık. Faizler düşüktü ama kur baskılanmıştı. Sonuçta ithalat daha hızlı arttı. Aynı hataya düşmemeliyiz” uyarısında bulundu.

“Avrupa pazarı sıkışık, Çin rekabeti sertleşti”

Avdagiç, Avrupa pazarındaki durgunluk ve Çin'in agresif fiyat politikalarının Türkiye için risk oluşturduğunu da dile getirdi. Çin’in uzun vadeli ve yerel para birimiyle yaptığı satışların, yerli üreticiler üzerinde baskı yarattığını söyledi.

“Bir dönem daha adayız”

İTO’nun 2026 sonbaharında yapılması beklenen seçimlerine ilişkin de konuşan Avdagiç, camia içindeki istişareler sonucunda bir dönem daha aday olma kararı aldıklarını açıkladı. "Bu bir kişisel karar değil, ortak akılla alınmış bir karardır" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *