24 Saat Haber
İstanbul
Kapalı
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,3725 %0.25
51,3279 %0.73
6.945,51 % 1,57
Ara
Medya24 Gündem Yusuf Tekin: LGS soruları dışarıdan sızmadı

Yusuf Tekin: LGS soruları dışarıdan sızmadı

KAYNAK:
AA
KAYNAK: AA
Okunma Süresi: 4 dk

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, LGS sınavı öncesinde soruların sızdırıldığı iddialarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye Basın Federasyonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Tekin, iddiaların teknik incelemeyle çürütüldüğünü ve sınav sürecinin tamamen güvenli şekilde yürütüldüğünü belirtti.

“PDF matbu evraktan çekilmiş, sızma yok”

Gündemdeki “LGS PDF sızdırıldı” iddiasına açıklık getiren Bakan Tekin, ilgili PDF’in sınavdan sonra matbu evraktan çekilmiş fotoğraflarla oluşturulduğunun teknik analizlerle ortaya konduğunu söyledi.

“İlgili siber ekiplerle birlikte yapılan analizlerde PDF’in sınav sonrası çekilen görsellerle hazırlandığı tespit edildi. Bu konu üzerinden algı operasyonu yapılması haksızlıktır.”

Sınav güvenliği ÖSYM standartlarında

LGS sınavının, ÖSYM standartlarında ve tüm iletişimden izole edilmiş alanlarda hazırlandığını belirten Tekin, soruların basımından dağıtımına kadar tüm sürecin güvenlik güçlerinin eşliğinde yürütüldüğünü vurguladı.

“Sınav salonlarına cep telefonu sokmak kesinlikle yasak. Küpe ve piercing gibi aksesuarlar bile artık sınav güvenliği kapsamında kontrol altında tutuluyor.”

Tam puan verileriyle algıya yanıt

Bazı okullardan yüksek başarı çıktığına dair spekülatif söylemlere de yanıt veren Bakan Tekin, 66 ilde 500’ü aşkın öğrencinin tam puan aldığına dikkat çekti.

İmam hatip okullarına yönelik eleştirilerin haksız olduğunun altını çizen Tekin, "Bu yıl sadece 63 imam hatip öğrencisi tam puan aldı" dedi. Ayrıca Diyarbakır’dan sadece 10 öğrencinin tam puan aldığını, bunların da farklı okullardan çıktığını ifade etti.

“Sınavda torpil” iddialarına sert tepki

Bakan Tekin, bazı sosyal medya hesaplarından ortaya atılan “Diyarbakır’da torpil yapıldı” iddialarının yalan olduğunu belirterek, şu ifadeyi kullandı:

“Ortada 300 birinci falan yok. Sosyal medyada uydurulan, sonra silinen yalanlar üzerinden kamuoyu yanıltılıyor.”

“Sınav soruları sadece ders kitaplarından”

Sınavın zorluk düzeyiyle ilgili eleştirilere de değinen Tekin, LGS sorularının tamamen okullarda okutulan ders kitaplarından ve bakanlığın ücretsiz sunduğu yardımcı kaynaklardan hazırlandığını söyledi.

“Çocukları dışarıdan kaynaklara yönlendirmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Kaynaklar da öğretmenler de devletin kontrolünde.”

Soruşturma sınav günü başlatıldı

PDF sızdırıldığı iddialarına yönelik soruşturmanın geç başlatıldığı iddiası da yalanlandı. Tekin, olayın öğrenildiği anda hem idari hem adli sürecin başlatıldığını söyledi:

“O gün Diyarbakır Valiliği, Emniyet ve Cumhuriyet Başsavcılığıyla harekete geçtik. İlk değerlendirmeler sonucunda sınavın güvenliğiyle ilgili herhangi bir sorun olmadığı belirlendi.”

Yapay zekâ odaklı yönetim değişikliği

LGS sınavı sonrası görevden alınan MEB Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk'ün sınav süreciyle ilgisi olmadığını da açıklayan Tekin, bu değişikliğin yeni yapay zekâ projeleri kapsamında planlandığını, bağlantısız bir karar olduğunu ifade etti.

Zorunlu eğitim süresi tartışmaya açık

Bakan Tekin, eğitimde zorunlu 12 yılın artık tüm dünyada tartışıldığını belirterek, dijital çağda bilgiye erişimin kolaylaştığını, bu sebeple sürelerin esnetilmesinin pedagojik olarak masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

Özel okul zamları için sıkı takip

Fahiş zam yapan özel okullara ilişkin de konuşan Tekin, “Bu yıl 100 liraya verilen hizmet, gelecek yıl 500 lira olamaz. Enflasyon oranını aşan artışlara müdahale ediyoruz” diyerek velilere güvence verdi.

Kitap basım maliyetleri netleşti

MEB'in kendi yazdığı kitapların geçen yıl 2,17 TL'ye basıldığını belirten Tekin, bu yıl bu fiyatın 3,05 TL’ye çıktığını, özel sektör kitaplarının ise 6,40 TL seviyelerine ulaştığını söyledi.

“İhalelerimiz şeffaftır, kimse kamuoyunu manipüle etmesin.”

Sınavsız geçiş tartışmaya açık ama hedef belli

LGS’de uzun vadede sınavla öğrenci alan okul sayısını azaltmayı planladıklarını aktaran Tekin, sınavsız geçiş modeli için “Tartışmaya açığız, bu konuda dönüşüm gerekebilir” ifadesini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *