Kalp ve akciğerlere gebelik döneminde haddinden fazla yük bildiğini kaydeden uzmanlar, bu nedenle bağışıklık sisteminin de etkilendiğini ifade ediyor. Söz konusu durumun hamilelerin gribe yakalanmalarını tetiklediği üzerinde duran uzmanlar, solunum yetmezliği ve zatürre gibi gribe bağlı komplikasyonların da gebeleri tehdit ettiğini işaret ediyor.

Mevsimsel bir grip aşısının bu sorunların ortaya çıkmasını engelleyeceğini vurgulayan uzmanlar, grip aşısı olmaya karar veren gebelerin burun yoluyla alınan sprey aşı yerine iğne şeklindeki aşıyı talep etmelerini tavsiye ediyor.

Grip aşısı etkisiz hale getirilmiş bir virüsten yapıldığı için gebeliğin hangi döneminde olursanız olun bebeğiniz ve sizin için bir risk teşkil etmediği de kaydeden uzmanlar, oysa burun spreylerinin canlı virüsten elde edildiği için gebelikte pek uygun olmadığının altını çiziyor.

Peki hamileler grip olursa nelere dikkat etmeli?

Cildinizi Detoks Yaparak Canlandırın Cildinizi Detoks Yaparak Canlandırın

Grip olan hamilelerin oda sıcaklıklarının normal olmasına ve odanın havasının kuru olmamasına dikkat etmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, hafif nemli bir havanın öksürüğe, burun ve boğaz akıntılarına daha iyi geleceğini de savunuyor. Bunun için oda nemini ayarlayabilen ve buhar vererek nemi belli seviyede tutabilen cihazlar kullanılabileceğini belirten uzmanlar, ılık tuzlu suyla günde birkaç kez gargara yapmanın veya ballı ılık limon suyu içmek boğazınızı rahatlatacağını ifade ediyor.