Engellilik durumu hafif olabileceği gibi orta veyahut tek başına hayatını idame ettiremeyecek kadar ağır olan bu kişilerin mutlaka ağız ve diş sağlığı konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu kaydeden uzmanlar, özellikle engelli hastaların çocukluktan itibaren bu konuda eğitilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Uzmanlar bu kişilerin beslenmesinde dişlere yapışan, unlu ve şekerli besinlerin az bulunmasını tavsiye ederken, arka dişlerinde iyice fırçalanması ve aralarının temizliğine dikkat edilmesinin de gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar gece yatmadan önce mutlaka dişlerin fırçalanması gerektiğini kaydederken, gece boyunca tükürük akımının durduğundan dolayı çürüklerin daha hızlı ilerlediğini hatırlatıyor. Engelli hastaların düzenli diş hekimi muayenelerine gidememesinin de önemli bir sorun teşkil ettiğinin altını çizen uzmanlar, çoğu kez bu hastaların başka problemlerle uğraşırken diş sağlıklarının göz ardı edildiğini dile getiriyor.

Göz ardı edilen diş sağlığının önemli sıkıntılar doğurduğunda hasta ve hasta yakınlarının ne yapacağını şaşırdığını paylaşan uzmanlar bunun benzeri durumlarda çözüm olarak genel anestezi altında gerçekleşen diş tedavisinin de bulunduğunu hatırlatıyor. Diş tedavisinde genel anestezi altında tedavi kararı verilen hastaların, önce anestezi ve reanimasyon uzmanı tarafından muayene edilerek genel sağlığı ve kan tablosu uygun bulunursa; ameliyathane şartlarında uyutulacağını açıklayan uzmanlar, bunun sonrasında diş tedavisinin tek seansta bitirileceğini işaret ediyor.