Bahar aylarının gelmesi ile birlikte salgın hastalıklarda artış yaşandı. Son haftalarda hızlı sıcaklık değişimleri ile birlikte hastalıklara yakalananların sayısında da artış gözlendi. Ancak dikkatli olursak hastalıklardan kurtulmak mümkün. Halsizlik, aşırı uyku isteği, mutsuzluk şeklinde kendini gösterebilen bahar hastalıklarından kurtulmak için yatak istirahatinin şart olduğunu söyleyen uzmanlar, doğru ve yeterli beslenmenin de önemine vurgu yapıyor.

İLACA YÜKLENMEYİN

İlaç kullanımının ancak hastalığın devamı durumunda etkili olabileceğini belirten uzmanlar, antibiyotiklerin grip virüsüne karşı etkili olmadığını grip ilaçlarının hastalığın ilk 48 saatinde kullanılmaya başlanırsa etkili olacağını söylüyor. Ana tedavi hastalığın belirtilerinin tedavisi şeklinde olmalı ve mutlaka bu belirtileri azaltan ilaçlarla birlikte yatak istirahatı yapılmalıdır. Ayrıca gribe karşı en etkili yöntemin ise aşı olduğunu belirtiyorlar.

Mevsim dönüşlerinde vücudumuzdaki bir takım reaksiyonlar da hastalık gibi algılanabildiği, Kış aylarında kısa süren gündüz ve uzun süren gecede kişiler biyolojik saatlerini, beslenme programlarını, uyku düzenlerini ve hayat tarzlarını mevcut duruma göre ayarlamaları gerektiğini, baharda günlerin uzaması ile birlikte daha uzun süre dışarıda kalan kişiler ısınan havanın da etkisi ile daha fazla sıvı kaybettiği için su tüketimini iyi ayarlamaları gerektiğini, uykuya ayrılan zamandan çalınılmaması gerektiğini ve sıvı tüketimi azalabiliyor ve kişiler kendilerini daha yorgun ve halsiz hissedebiliyor.


Sağlıklı beslenmenin önemine değinen uzmanlar, uzayan gündüz süresi ve aktivitelerle birlikte güne sıkı bir kahvaltı ile başlanması gerektiğine değiniyorlar. Bununla beraber Lifli sebze ve meyveleri tüketilmeli, sağlıklı beslenmede karbonhidrat yağ ve proteinleri dengeli ve yeterli biçimde almak gereklidir. Taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi ile vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller karşılanabilir şeklinde uyarıda bulunan uzmanlar bol su tüketilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor.