TCMB, Politika Faizini Yüzde 50'ye Yükseltti TCMB, Politika Faizini Yüzde 50'ye Yükseltti

Artık vakit çok kıymetli olduğundan alışverişler bile online olarak yapılmakta, bilgisayar üzerinden yapılan bu alışverişler sonucunda fiziki olarak nakit paraya dokunmadan birçok işlem tamamlanmaktadır.

Para gönderme, fatura ödeme, alışveriş yapma ve buna benzer bankacılık işlemleri konusunda internet şubeciliği veya atm aracılığı ile bankalardan yapılan işlemler eskisine göre oldukça kolay, kullanışlı ve çabuktur.

Banka hesabınızdan başka birinin banka hesabına para göndermek, bankadan online işlem yapabilen kişiler için en fazla 5 dakika sürmektedir. Üstelik işlem ile ilgili düzenlenen dekontun anında alınması, karşı tarafa e posta ile gönderilmesi gibi kolaylıklarla da mevcuttur.

Türk lirası bazında ve ülkemiz sınırları içerisinde para gönderme işlemleri 2 ayrı şekilde yapılmaktadır.

Havale Nedir?

Hesabınızın bulunduğu bankadan yine aynı bankanın aynı şubesinde veya farklı bir şubesinde bulunan hesaba para göndermek istediğinizde havale işlemi yapılır. Havale, aynı banka içerisinde yapılan bir işlem olduğundan daha hızlı ve daha az masraflıdır. Hatta aynı şube içinde yapılan havale işlemleri bazı bankalarda masrafsızdır.

EFT Nedir?

Hesabınızın bulunduğu bankadan farklı bir bankada bulunan bir hesaba para göndermek için eft işlemi yapılır. Açılımı "electronic fund transfer" olan eft işlemi havaleye göre biraz daha uzun sürer ve daha masraflıdır.

Hatta ilk çıktığı yıllarda eft işlemi bugün yapıldığında para karşı taraftaki alıcının hesabına bir sonraki gün geçmekteydi. Günümüzde ise, gelişen teknolojiye paralel olarak en geç 1-2 saat için eft ile gönderilen miktar alıcının hesabına geçmektedir. Ancak eft işleminin masrafı havale işlemine kıyasla daha yüksektir.

Internet şubeciliği veya atm ile yapılan eft işlemleri nispeten daha ucuz olmakla birlikte banka şubesinden veya talimatla yapılan eft işlemleri için bankalar yüksek komisyon oranları uygulamaktadır.