GSK Türkiye Dünya KOAH Günü'nde hastaların tedaviye uyumuna dikkat çekmek amacıyla 'Dede Senin Sesin Neden Bu Kadar Korkunç? Projesini hayata geçirdi. Projesini hayata geçirdi.

KOAH SALGIN HASTALIK GİBİ

Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım Türkiye'deki sigara içme oranının yüksekliği ve kırsalda biyoyakıtın bilinçsizce kullanılması sebebiyle KOAH'a sık rastlandığını belirtirken, hastalıkla baş etmek için haftada en az 3 kez 30 dakika veya daha fazla yürüyüş yapılmasını da önerdi.

AKCİĞERLERDEKİ İLTİHABİ HASTALIK

GSK Türkiye 15 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında 'Dede Senin Sesin Neden Bu kadar Korkunç? Projesi ile KOAH hastalığına dikkat çekiyor. Projenin anlatıldığı toplantıda konuşan GSK Türkiye Solunum Medikal Danışman Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım akciğer ve hava yollarında oluşan iltihabi kronik bir hastalık olan KOAH ile ilgili şunları söyledi:' Tüm dünyada yaklaşık 380 milyon KOAH hastası var. Farklı coğrafyalarda, 40 yaş üstü nüfusta ortalama her 10 kişiden birinin KOAH'lı olduğu kabul ediliyor'.

SİGARA, BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAKITLAR

KOAH'ın önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olduğunu söleyen Prof. Dr. Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti.' KOAH başta sigara olmak üzere,evlerd6e ıısınma ve yemek pişirme amacıyla kullanılan çeşitli bitkisel, hayvansal kaynaklı yakıtlar ve özellikle kırsal kesimde kullanılan tezek gibi maddelerin uzun süreli solunmasına bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır.

NEFES DARLIĞI İLK İŞARET

KOAH'ta, kronik bronşit ve akciğerdeki hava keseciklerinin harabiyeti sonucu hava akımında sınırlama görülür. KOAH hastalarının yüzde 47'sinde orta veya şiddetli derecede nefes darlığı mevcuttur. Kalp hastalıkları, inme ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından sonra dördüncü en sık ölüm sebebi KOAH'tır.

TÜRKİYE7DE SİGARA İÇME ORANI YÜKSEK

Hastalık sinsi bir şekilde ilerler ve hastaların çoğu geç teşhis alırlar. Türkiye'deki sigara içme oranının yüksekliği ve kırsalda biyoyakıt'ın bilinçsizce kullanılması sonucunda KOAH'a sık rastlanıyor.

HASTANELER KOAH HASTALARI İLE DOLU

Dünyada KOAH hastalarının tedaviye uyumu yüzde 10 ile40 arasında değişiyor. Tedavisini zamanında ve düzenli kullanmayan hastalarda hastaneye yatış kaynaklı maliyet hasta başına yıllar yüzde 39 daha fazla olarak gözleniyor.'