Gün ışığının azaldığı sonbahar ve kış aylarının beynin verdiği tepki ile depresyonun tetiklediğini işaret eden uzmanlar, kış depresyonunun serotonin ve melatonin'in kan düzeylerindeki değişikliklerle ilişkili olduğunun saptandığını belirtiyor. Bu önemli iki kimyasal maddenin insanlarda uyku ve uyanıklık döngüsünün, enerjinin ve ruh halinin düzenlenmesinde büyük etkisi olduğunun altını çizen uzmanlar, günışığında geçen sürenin azalmasının ve karanlık saatlerin uzamasının melatonin düzeylerinde artış ve serotonin düzeylerinde azalmaya neden olduğunu hatırlatıyor.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde grip virüsünün hastalığa sebep olduğunu vurgulayan uzmanlar, mevsimsel depresyon veya kış depresyonunun da yatkın olan kişilerde gözlemlenmesinin daha büyük ihtimal olduğunu kaydediyor.

Çoğunlukla depresyondaki kişilerin mutsuz olduğunu ancak her mutsuz kişinin de depresyonda sayılamayacağını paylaşan uzmanlar, bu nedenle mutsuz olduğunuzda paniğe kapılmamanızı istiyor.

Hem bedensel hem de ruhsal çöküntü hali olarak tanımlanan depresyonun, mutsuzluktan farklı bir durum olduğu üzerinde duran uzmanlar, mutsuzluğun elimizdekilerin beklentimizin gerisinde kalması ya da beklemediğimiz olumsuzluklarla ortaya çıkan bir ruh hali olduğunu hatırlatıyor.

Mutsuzlukta ortaya çıkan duygunun zaman içinde azaldığını ve kişinin normal hayatına döndüğünü vurgulayan uzmanlar, depresyonda durumun böyle olmadığını dile getiriyor.