Kırmızı pancara rengi veren pigmenti, posası ve suyunun hepsinin ayrı ayrı pek çok faydası olduğunu vurgulayan uzmanlar, C vitamini, fosfat, potasyum gibi birçok vitamin ve mineral içeren bu bitkinin kansere karşı koruduğunu, yüksek tansiyonu düşürdüğünü hatırlatıyor.

Kan basıncını dengeleyen kırmızı pancarı yine de yüksek tansiyon hastalarının çok fazla tüketmekten kaçınması gerektiği üzerinde duran uzmanlar, 136 gram kırmızı pancarın 106 miligram sodyum ihtiva ettiğini, bu nedenle riskli bir durum doğurduğunu paylaşıyor.

Diyabet hastalarının ise kırmızı pancarı haftada 2-3 kez 1 yumru tüketebileceğini belirten uzmanlar, bu mucizevi besinin barındırdığı C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminizin güçleneceğini vurguluyor.

Bağışıklık sisteminin hücreleri görevlerini yerine getirebilmek için C vitaminine ihtiyaç duyduğunu kaydeden uzmanlar, enfeksiyon ve stres anlarında plazmada C vitamini konsantrasyonu hızla düşmeye başladığını hatırlatıyor.

İlerleyen yaşla beyne giden kan akışı yavaşladığından bilişsel fonksiyonlar giderek azalıyor. Beyin hücrelerinin kanlanmasındaki azalma bunama ve Alzheimer ile ilişkilendiriliyor.

Vücudumuzda nitrik oksit miktarındaki azalma beyne giden kan akışını ve beyindeki hücresel iletişimi bozabildiğinden, bu durum kronikleşirse beyin hasarı ve bilişsel fonksiyonlarda bozulmaya neden oluyor. Kırmızı pancar içeriğindeki nitratın vücutta nitrik okside dönüşmesi sayesinde beynin kanlanması ve bilişsel fonksiyonların en elverişli şekilde yürütülmesinde önemli rol oynuyor.