Vücudun savunma mekanizmasının soğuğa kalındığında daha fazla ısı kaybetmeyi engellemeye çalıştığını belirten uzmanlar, bu nedenle titremeyle diğer organların normal sıcaklık düzeyinde tutulmaya çalışıldığını paylaşıyor.

Bu sırada vücudun cilde kan akışı azaldığından dolayı ısı yaratmak adına hormon salgılamaya da başladığını dile getiren uzmanlar, eğer vücut enerjisi tükenmişse ve vücut iç ısısı 32 0C altına inmişse hipotermi yaşamı tehdit eden boyutlara ulaşabildiğini belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda 700 ölüme sebebiyet hipoterminin özellikle çocuk ve ileri yaş grubu, sürekli ve düzenli alkol tüketenler, psikiyatrik rahatsızlığı bulunan hastalar ile kolay hareket edemeyen kişilerin tehdit ettiğini belirten uzmanlar, hipotermi belirtileri konusunda bilinçlenmenin şart olduğunu kaydediyor.

Kişinin derisinde pürüzlenme, kıllarda dikleşme, karıncalanma ve sızlanma gibi belirtilerin hipoterminin ilk şikayetleri olduğunu ifade eden uzmanlar sorun ilerledikçe, deride soğukluk ve solukluk, his kayıpları ve bitkinlik, uyuşukluk halinin de yaşandığını belirtiyor. Hipotermi ilerledikçe uyku hali ve katılaşma gibi belirtiler de görülmeye başladığını savunan uzmanlar, hipotermide ilk müdahalenin çok önemli olduğunu paylaşıyor.

Hipotermide ilk müdahale

-Öncelikle donmayı önlemek amacıyla hastaya şekerli sıcak bir şeyler yedirmeye ve içirmeye çalışın.

-Donma tehlikesi yaşayan kişiye kalın giysiler giydirin ve üzerini de kalın örtülerle örtün.

Kesinlikle uyumamasını sağlayın.

-Bu durumdaki kişiyi ılık odada tutun ve bir süre sonra odanın sıcaklığını yavaş yavaş arttırın. -Kesinlikle ama kesinlikle kişi birden sıcak odaya sokmayın.

-Bununla birlikte alkollü içecekler içirmeyin, kar ile vücudu ovmayın ve masaj yapmayın.

-Ambulans çağırarak hastanın en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesini sağlayın.