Ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşlarının HPV kaynaklı kanserlerden korunmak için 11-12 yaş arasındaki tüm erkek ve kızlara iki veya üç doz HPV aşısı yaptırmalarını önerdiğini savunan uzmanlar, eğer daha önce aşı yapılmadıysa, erkekler için 21 yaşına kadar, kadınlar için de 26 yaşına kadar HPV aşısı yapılabileceğini de dile getiriyor.

Vegan ve Vejetaryen Beslenme Danışmanlığı Vegan ve Vejetaryen Beslenme Danışmanlığı

21-65 yaş arasındaki kadınlarda rutin taramanın (smear ve gerekirse HPV tarama testi) rahim ağzı kanserini önleyebildiğini vurgulayan uzmanlar, cinsel yönden aktifseniz her cinsel temasta kondom kullanmasını da tavsiye ediyor.

Bu, virüs riskini düşürse de, HPV prezervatifin kapsamadığı bölgelere bulaşabileceğini hatırlatan uzmanlar, bu sebeple prezervatiflerin HPV'ye karşı tamamen koruyucu olamayacağını fakat atılması gereken ilk adımlardan biri olması gerektiğini vurguyor.

İkinci adımın ise tek eşlilik tercihi olduğunu hatırlatan uzmanlar, HPV virüsü; vulva (dış genital bölge), vajina, penis veya anüs (makat) kanseri dahil olmak üzere özellikle ve öncelikle serviks (rahim ağzı) ya da rahim boynu, dil ve bademcik kanseri dahil olmak üzere boğazın arkasında kansere neden olabiliyor.

Virüsün kendisi için kesin bir tedavi şekli olmadığını, HPV'nin neden olabileceği sağlık sorunları için tedaviler olduğunu belirten Prof. Dr. Cem Turan 'Tedavi edilmeden bırakılırsa, genital siğiller kaybolabilir, aynı kalır veya boyut ya da sayı olarak büyür. Rutin Pap smear testleri yaptıran ve gerektiğinde takip edilen kadınlarda, kanser gelişmeden önce sorunlar tespit edilebilir. Önlemek, her zaman tedaviden daha etkilidir. HPV kaynaklı hastalıkların çoğu, piyasada iki çeşidi bulunan HPV aşıları tarafından engellenebilir' diyor.