Hastalıklarla mücadelede en büyük silahlarımız ilaçların nasıl saklanacağını çoğu zaman unuttuğumuzu dil getiren uzmanlar, grip, nezle, öksürük, şeker, tansiyon, tiroit hastalıklarla mücadelede kullanılan ilaçların nasıl saklanması gerektiğini bizlerle paylaştı.

Şırınga sıvısı, serum sıvıları ve antibiyotikler gibi pek çok çeşidi bulunan ilaçların kullanılan ilaçların mutlaka tarihine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, doğru saklanmamış ilaçların da asla kullanılmamasını kaydediyor.

İlaçların çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmasının büyük önem taşıdığını da hatırlatan uzmanlar, farklı ilaçların başka ilaçların kutularına yerleştirilmemesi ve karışma ihtimaline karşı da önlem alınmasını tavsiye ediyor.

İlaçların kutusuz saklanmaması gerektiğini de vurgulayan uzmanlar, kutuların nem ve ıslaklığı emdiğini işaret ediyor.

Geçmiş tarihli veya kullanılmayan ilaçlar söz konusuysa mutlaka ilaç toplama kutularına verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bunların asla çöpe atılmaması gerektiğini kaydediyor.

Özellikle buzdolabında saklayın ibaresi yoksa buzdolabında muhafaza etmekten kaçınılması gerektiğini de ifade eden uzmanlar, ilaçlar kuru, serin ve karanlık yerlerde saklanmalı; banyo, mutfak gibi aşırı ısınan ve nemli ortamlarda muhafaza edilmemesini belirtiyor. Böylelikle ilaçların bozulması önlenebilir ve yanlış ilaçların kullanımına imkan verilmemiş olunur.

Çoğu evde mutfakta saklananilaçlar, mutfaktaki tüm nemi ve ısıyı çekecektir. Mutfakta yoğun olan nem ve ısıdan dolayı ilacın etken maddeleri olumsuz yönde etkilenecektir.

Çoğu ilaç genellikle oda ısısında saklanmalı ibaresi içermektedir. Oda sıcaklığında ibaresi yaklaşık olarak 15°C ya da 25°C arasına denk gelmektedir. Oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gereken ilaçlara çocukların ulaşamaması oldukça önemlidir. Duvarın yüksek bir noktasına monte edilecek ecza dolabıyla, oda ısısında muhafaza edilmesi gereken ilaçlarınızı güvenle saklayabilirsiniz.