Bayrampaşa'da tiyatroya gönül veren İlyas Çağlayan'ın kurduğu Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi, ağırlıklı olarak çocuklar olmak üzere yeni yetenekler yetiştirmek üzere yola çıktı. Gelin hep birlikte İlyas Çağlayan'ı tanıyalım.

2014 yılında Bayrampaşa'da Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi'ni kuran ve geçtiğimiz günlerde tiyatro-kafesini yeni yerinde hizmete açan İlyas Çağlayan, 'Sanatın sevgiden ibaret olduğuna inanan bir insanım. Tiyatronun eğitici olduğuna inanıyorum.Kısaca sanat herkese çok iyi gelir. Sanat beni gündelik hayatın koşturmasından, yoğunluğundan nefes aldırıyor' dedi.

Yaşamdaki olayları sahnede canlandırma sanatına tiyatro deniyor. Tiyatroyu diğer sanatlardan ayıran bir özellik; içinde birden fazla sanatı barındırmasıdır. Bir tiyatro eseri sahnelendiğinde seyirci ile doğrudan bağlantıya geçebilirsiniz. Tiyatroda sözcüklerin sihirli dili sayesinde kendinizi, performansını icra eden oyuncunun yerine koyduğunuzu fark edersiniz. Bazı sahnelerde hayatın ta kendisi vardır. Tiyatro yaşamın aynasıdır aslında...

Image-9

Bayrampaşa'da tiyatroya gönül veren İlyas Çağlayan'ın kurduğu Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi, ağırlıklı olarak çocuklar olmak üzere yeni yetenekler yetiştirmek üzere yola çıktı. 2014 yılında Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi'ni kuran Çağlayan, geçtiğimiz günlerde İsmetpaşa Mahallesi İsmetpaşa Caddesi üzerinde açtığı Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi ve Kafe ile hem tiyatro keyfini hem de sanat dolu kafetarya ortamını Bayrampaşalıların hizmetine sundu. Paşavizyon Gazetesi olarak İlyas Çağlayan ile tiyatro geçmişinden geleceğe yönelik projelerini konuştuk.

Image-8

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

22 Aralık 1983 yılında Samsun Bafralı bir ailenin çocuğu olarak İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde doğdum. 1993'de ailemle birlikte Bayrampaşa'ya taşındık. Hürriyet İlköğretim Okulu ve Fatih Ticaret Meslek Lisesi'ni bitirdim. Daha sonra ise İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulunu'ndan mezun oldum. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi mezunuyum. Evliyim ve 1,5 yaşında erkek çocuğumuz var.

Tiyatro ile nasıl tanıştınız?

Ortaokul ve lise dönemimde okulun tiyatro bölümünde bulundum ve çeşitli oyunlarda yer aldım. Özel tiyatro eğitimlerine katıldım. Bunların arasında merhum Nejat Uygur ustamızın yeri bende çok ayrıdır. Henüz lise öğrencisiyken Nejat Uygur'un tiyatro oyunlarına gitmeye başladım ve kendisiyle tanışma imkanı buldum. Daha sonra büyük ustadan tiyatro eğitimleri aldım. Oğulları Süheyl ve Behzat Uygur ile birlikte çalışma imkanı da buldum. O dönemki şartlar gereği konservatuvara gitmedim ama tiyatro benim içimde hep büyük bir aşk olarak kaldı ve bugüne kadar birçok özel tiyatroda hem yazıp hem yönettim hem de oyuncu olarak yer aldım.

Image-6

Sanat geçmişinizden biraz bahseder misiniz?

Birçok tiyatrocudan özel eğitimler aldım. Ankara Devlet Tiyatrosu'ndan Handan Karacadağ, Akademi Tiyatro'dan Esra, Sarp ve Kaya Akkaya kardeşlerden dersler aldım. Yine kamere önü konusunda Reha Özcan, Zeyno Eracar ve Beyti Engin hocalarımızdan eğitimler aldım.Şuan Mucize Doktor dizisinde oynayan Taner Ölmez ile birlikte kısa metrajlı bir filmde rol aldım ve bu film Amerika'da ödül aldı.

Haliç Üniversitesi'nde 'Cüzzamlı Beyinler' adlı oyununu yazıp, yönettim ve oynadım. Yaklaşık 35 oyun yazdım ve bunların 25'i sergilendi. Ataşehir'deki 30 Ağustos İlkokulu'nda 23 Nisan etkinliğinde işaret diliyle tiyatro oyunu sergiledik. Daha önce arkadaşlarımla kurduğumuz Entegre Tiyatro Topluluğuyla doğaçlama sokak tiyatroları sergileyip çocukları eğlendiriyorduk.

Bayrampaşa'da 23 Şubat 2020'de 'Şifa niyetine delirdik' oyununu sergiledik. 23 Nisan 2020'de pandemi nedeniyle Bayrampaşa'nın 11 mahallesini dolaşarak çocuklarla birlikte sokak tiyatro yaptık, onlara hediyeler dağıttık.

Image-5

Peki Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi'ni açmaya nasıl karar verdiniz?

2014 yılında Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi'ni kurdum. Adını da çocuklara şifa olsun diye 'Şifa Niyetine' dedik. Bugüne kadar bir çok öğrenciyi mezun etmenin gururunu yaşıyoruz. Bu hayalimi gerçekleştirdikten sonra birçok oyun sergiledik.

Oyun yazma ve yönetmenin haricinde genç kardeşlerimize tiyatro eğitimleri vererek onları Türk tiyatrosuna kazandırmanın gayesi içerisindeyiz. Birçok tiyatroda aileler çocukları tiyatro eğitimine giderken başka alanlarda beklemek zorunda kalıyorlar. Sanat etkinliği ile kafe ortamının iyi olacağını düşündüm. İçinde herkesi barındıracak bir kurum açma hayalimi gerçekleştirmek istedim.

Kafenin içerisinde bir duvarda tiyatro diğerinde ise sinema sahnesi var. Yine kafetaryamız içerisinde kütüphanemiz mevcut. Alt katta bulunan tiyatro sahnemizde 2 kameramız bulunuyor. Aileler üst katta kafetaryada otururken, çocuklarının provalarını da TV ekranından izleyebiliyorlar.

Tiyatro eğitimlerini benimle birlikte Aysun Çağlayan ve Yonca Büyük veriyor. Bunun yanı sıra bir çok ünlü tiyatrocuyu da online olarak öğrencilerimizle buluşturuyoruz.

Tiyatro sahnemize de Necla-Nejat Uygur Sahnesi adını verdik.

Bu noktada Bayrampaşalı bir genç olarak Hayalimi gerçekleştirdim.

Image-4

Kişisel olarak bugüne kadar verdiğiniz tiyatro eğitimleri hakkında bilgiler verir misiniz?

Çeşitli okullarda tiyatro eğitimleri verdim ve halen de vermekteyim. Konservatuvar okuyamamak içimde hep ukde kalmıştır. Okullu değil belki ama büyük ustalarla çalışmış bir alaylı olarak tiyatroda önemli bir tecrübeye sahip olduğumu düşünüyorum. Özel tiyatrolarda çeşitli eğitimlere katıldığım gibi son olarak da 2020 yılında Adnan Menderes Üniversitesi'nde gördüğüm 320 saati özel tiyatro eğitimi sayesinde sertifika aldım. Tabi bu eğitimin içerisinde bir çok branş da mevcut. Daha önce tiyatro eğitimi vermeye yönelik sertifikam vardı ancak özel tiyatro açmak için bu sertifikayı almak gerektiği için 320 saatlik eğitim sonucu bunu da kazanmanın mutluluğunu yaşadım.

Halen Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi'nin haricinde İstanbul Ataşehir Koleji'nde özel yaratıcı drama eğitimleri veriyorum.

Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi'nde verdiğiniz dersler hakkında bilgiler verir misiniz?

Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi'nde temel oyunculuk, yaratıcı drama eğitimi, diksiyon eğitimi, kamere önü oyunculuk, ses nefes açma (diyafram), konsantrasyon geliştirme teknikleri, özgüven koordinasyon geliştirme, dünya toplum dansları ve halk oyunları (oryantal ve sirtaki dahil) eğitimlerinin yanı sıra koreografi ve düğün dans paketleri eğitimlerini veriyoruz.

Pandemi nedeniyle şu an için sadece hafta içi dersler verebiliyoruz. Koronavirüs pandemisi sona erince inşallah Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi haftanın 7 günü hizmet veren bir sanat mekanı olacak.

Eğitim saatlerimizi çocuklarımızın okuldaki derslerine göre ayarlıyoruz. Şu anda 70 kişi tiyatro, 45 kişi de dans eğitimlerimize katılıyor. Sadece Bayrampaşa'dan değil Gaziosmanpaşa, Esenler, Eyüpsultan, Küçükçekmece, hatta Anadolu yakasından gelen öğrencilerimiz var.

Image-3

Kurumunuzdaki dans eğitimleriniz hakkında bilgiler verir misiniz?

Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi sanat dolu bir mekan olduğu için tiyatro ile sınırlandırmak istemedik. Keşke daha iyi imkanlarımız olsa da buraya gelenlere sanatın diğer dallarıyla ilgili olarak da eğitimler verebilsek. Deniz Yılmaz hocamız ve asistanı Neriman Gürses nezaretinde çocuklarımıza dans eğitimleri veriyoruz. Türk ve dünya danslarından çeşitli örneklerin eğitimlerini veriyoruz.

Dans eğitimlerine çocuklarımızın yanı sıra büyükler de geliyor. Burada yarışma zihniyetinden ziyade çocuklarımızın zihinsel ve fiziksel eğitimine önem veriyoruz. Yakın bir dönemde de bale eğitimlerimiz de başladı.

Peki burada sadece çocuklara yönelik mi eğitimler veriyorsunuz?

Ağırlığımız çocuklar olsa da Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi'nde 7'den 70'e herkese eğitimler veriyoruz. Adımız Şifa Niyetine olduğu için ağırlıklı olarak da otizmli (gelişim bozukluğu), disleksi (öğrenme güçlüğü), anksiyete (kaygı bozukluğu) gibi özel çocuklar da eğitim görüyor. Bu çocuklarımızı grup derslerimize de dahil ediyoruz. Sosyalleşmesi anlamında çok faydalı oluyor. Geçen sene 70'e yakın özel çocuğumuza eğitimler verdik. Pandemi nedeniyle eğitimlerimize bir süre ara verdik ama mayıs ayından itibaren tekrar başlamayı planlıyoruz.

Yapımcılık yönünüz de var. Son projeniz Bayrampaşa 11 hakkında bilgiler verir misiniz?

Tiytaronun yanı sıra çeşitli kurumsal firmalara danışmanlık hizmeti veriyorum. İlyas Çağlayan Yapım Prodüksiyon olarak en son CNN Türk'e Ali Karadeniz'le Sizin İşler programını hazırladık. Şu anda 'Bayrampaşa 11' adını verdiğimiz dizimizin çekimi için hazırlıklar yapıyoruz.

Bayrampaşa 11 dizisinin yapımcılığını ve yönetmenliğini yapacağım. Senaryosunu ise Mustafa Kabul yazdı. Bayrampaşa'nın 11 mahallesinin ayrı ayrı olarak senaryoya alındığı bu dizimizde her mahallelerimizin hikayesi, unutulan mahalle kültürü, komşuluk ilişkilerini kaleme aldık. Bayrampaşa 11 dizimizin dijital ya da ulusal kanallarda yayınlanması için görüşmeler yapıyoruz. Bu projeye büyük önem veriyorum. Kültür ve sanatta İstanbul'un diğer 38 ilçesine örnek teşkil etmesini istiyorum.

Bayrampaşa bir mozaik. 11 mahallede 11 hikayenin olacağı dizimizde 1990'ların tadı olacak ve Bayrampaşa halkımız oynayacak. Dizimize Bayrampaşa Belediyesi, Bayrampaşa Sınav Koleji Kurucusu Hasan Mutlu ve İşadamı Rıfat Durmaz destek olacaklar.

Amacım Bayrampaşa 11 dizimizle ilçemizin tanıtımını yapmak ve Bayrampaşa'nın bir sanat platosu olması.

Image-2

Peki bilmeyenler için küçük detaylarla tiyatrodan bize bahseder misiniz?

Tiyatro, konusunu günlü̈k yaşamdan alabileceği gibi tarihten ve mitolojiden de alabilir; işlenen konuya ve konunun işleniş biçimine göre trajedi, komedi ve dram türlerine ayrılır. Tümüyle konuşma ve harekete dayalı bir gösteri sanatıdır.Kişiler ve olay olmak üzere iki temel öğesi vardır. Tiyatro yazarı, kişileri konuşturarak kişilikleri çizer ve olayı anlatır. Tiyatroda perde ve sahne olmak üzere iki bölüm vardır: Perde, konunun ana parçalarından her biridir. Sahne ise her perdede kişilerin girip çıkmasıyla oluşan küçük bölümlerdir.

Tiyatroda konuşma türleri de adlandırılmıştır:

Diyalog, kişilerin karşılıklı;

Monolog kişinin tek başına konuşmasıdır.

Tirad, kişilerin birbirlerine karşı söyledikleri uzun ve coşkulu sözlerdir.

Image

Sanatı seven biri olarak son olarak neler söylemek istersiniz?

Sanatın sevgiden ibaret olduğuna inanan bir insanım. Sanatın iyileştirici yönüne sevgiyle bakıyorum. Tiyatronun eğitici olduğuna inanıyorum.

Sanat ruhu, beyni, kalbi iyileştirir.

Sanatçı sorar, sorgular.

Bir neden arar.

İyiyi ve kötüyü birbirinden ayırabilir

Sanat beni gündelik hayatın koşturmasından, yoğunluğundan nefes aldırıyor. Tiyatro da hayatın peşinden koşarken bir durup başka bir yerden daha uzaktan bakmamızı sağlıyor. Kısaca sanat herkese çok iyi gelir. Tiyatro, aynen yaşam gibi sürprizlerle dolu ve hiçbir zaman öğrenilemiyor. Hep öğrencisiniz. Erken olanlar, olduklarını sananlar en büyük hatayı yapıyorlar. İnşallah bu salgın döneminden biran önce kurtuluruz ve yeniden seyircimize kavuşuruz.

Tiyatroyu sevenleri Şifa Niyetine Tiyatro Atölyesi'ne davet ediyoruz.

Image-1