Doğru ve zamanın da teşhis ve tedavi uygulamanın boğaz ağrısının ilerlememesi için önemli bir nokta olduğunu işaret eden uzmanlar, , boğaz ağrısına ne iyi gelir, boğazı ağrıyan ne yapması gerektiği konusunda bizlerle önemli notlar paylaştı.

Birçok hastalığın belirtisi olarak boğaz ağrısının ortaya çıkabileceğini kaydeden uzmanlar, boğazda yanma veya hassasiyet görüldüğü andan itibaren takip edilmesi gerektiğini paylaşıyor. Katı veya sıvı bir şeyi yutmakla ağrının arttığının gözlemlendiği zaman mutlaka enfeksiyondan şüphelenilmesi gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.

Çoğunlukla virüslerin enfeksiyonlara sebebiyet verdiğini kaydeden uzmanlar, çoğunlukla çocuklarda gözlemlenen suçiçeği veya kızamık gibi virüslerin de boğaz ağrısına neden olabileceğini dile getiriyor. Bademcik iltihabı bakteri kaynaklı boğaz ağrılarına yol açtığı gibi sık görülmeyen difteri ve boğmaca gibi bakteri türleri de sebepler arasında sayılabilir. Her bir sebebe karşı farklı çözüm yollarına başvurmak gerekir. Bilindiği üzere virüs hastalıklarına antibiyotik faydalı olmamaktadır.

Virüs enfeksiyonlarının spesifik bir tedavisi yoktur ve antibiyotiklerden etkilenmezler. Bu durumda tedavi semptomların giderilmesine yöneliktir. Dinlenme, bol sıvı alımı, ağrı kesiciler; burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi ek bulgular varsa buna yönelik tedaviler kullanılabilir. Virüs kökenli enfeksiyonların olağan seyrinde, bağışıklık sisteminin etkisiyle bulgularda hafifleme ve yaklaşık bir haftalık sürede tam düzelme beklenir. Bakteriyel boğaz enfeksiyonları daha nadir görülmelerine rağmen daha ağır seyreden, özellikle çocuklarda komplikasyon oluşturabilecek durumlardır. Bu durumda yine destekleyici tedavinin yanı sıra uygun antibiyotikler de tedavide yer almalıdır.