Yaşam kalitemizi olumsuz etkileyen ve bizi yatağa düşürecek kadar şiddetli seyreden gribin son zamanlarda salgın halini aldığını belirten uzmanlar, çoğumuzun hafif ve geçici bir hastalık olarak gördüğü için hekime bile başvurma gereği hissetmediği grip genellikle bir hafta içinde iyileşse de kimi zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini kaydediyor.

Gribin en fazla yayılım gösterdiği organların akciğerlerimiz ve kalbimiz olduğunu paylaşan uzmanlar, grip virüsünün akciğeri tuttuğunda zatürreye yol açabilirken, kalbe yerleştiğinde ciddi kalp yetersizliklerine zemin hazırlayabildiği uyarısında bulunuyor.

Sık görülen grip türlerinde kalp tutulumu az gözlenirken, Coxsackie gibi daha nadir görülen virüs tipleri ise kalbe yerleşebildiğini savunan uzmanlar, grip virüsünün tipine göre kalp tutulumu değişkenlik gösterdiğini dile getiriyor.

Kalpte tutulan temel bölge kalp zarı olurken, daha az sıklıkta kalp kasları da grip virüsünden etkilendiğini ifade eden uzmanlar, kalp gribinin en sık 20-50 yaş arasındaki erkeklerde ortaya çıktığını belirtiyor.

Bunun nedeni, kalp damar hastalıklarının erkeklerde daha sık gelişmesi ve erkek kalbinin bu hastalıklara karşı daha duyarlı olması. Ayrıca erkeklerin daha çok iş hayatı içinde yer almaları, daha çok seyahat etmeleri ve kalabalık ortamlarda daha sık bulunmaları da kalp gribine yakalanmada diğer risk faktörlerini oluşturuyor. Kalp gribi özellikle gençlerde görülen kalp yetersizliğinin önemli sebeplerinden biri olduğu için tekrarlayan ataklar bu tabloyu kötüleştiriyor. Vücut direnci düşük, romatizmal ya da kanser hastalığı gelişen kişilerde de grip virüsünün kalbi etkileme riski yükseliyor.