Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalarda her yıl dünya çapında 8.8 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanserin erken teşhis ve doğru tedavi ile kurtulunabilecek bir hastalık olduğunu hatırlatmakta fayda var.

İşte kanser hakkında bilinmesi gereken gerçekler:

Yapılan araştırmalar dünya çapındaki kansere bağlı ölümlerde zirveyi akciğer, karaciğer, kolon, mide ve meme kanserinin zorladığını gösteriyor. Erkeklerde en fazla ölüme yol açan kanser türlerinin akciğer, karaciğer, mide, kolon, prostat kanseri olduğunu vurgulayan uzmanlar, kadınlarda ise meme, akciğer, kolon, rahim ve mide olarak değiştiğini belirtiyor.

Türkiye'de erkeklerde en fazla akciğer kanseriyle karşılaşılırken, kadınlarda ise meme kanserinin ölümcül olduğunu dile getiren uzmanlar, Sağlık verilerine göre Türkiye'de her yıl 160 binden fazla yine kanser tanısı konulduğu saptanmış durumda.

Uzmanlar tüm kanser türlerinin yaklaşık yüzde 5 ile 10'nin kalıtımsal olduğunu kaydederken, kansere sebep olan en önemli etkenlerin başında sigara kullanımının geldiğini ifade ediyor. Kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 22'sinin de sigara kullanımına bağlı olduğunu hatırlatan uzmanlar, sigara kullanımının yanı sıra alkol tüketimi, sağlıksız diyet ve hareketsizlik, kanser riskini artıran nedenler arasında yer aldığının altını çiziyor.

Geçtiğimiz 10 yıllık süreçte 200'den fazla kanser türü ve alt türünün keşfedildiğini de işaret eden uzmanlar, kişiye özel tedavi modeline yönelim başladığını vurguluyor.