Özellikle yeşil ve sarı renkli sebze ile meyvelerde bulunan A vitamininde yer alan karoteneoidlerin güçlü antioksidan özelliği taşıdığını dile getiren uzmanlar, karaciğer, süt yağı, yumurta sarısı gibi besinlerde bu vitaminin bolca bulunduğunu hatırlatıyor.

Kansere karşı koruyucu olma özelliği kaşıyan bir başka vitaminin B vitamini olduğunu savunan uzmanlar, vücudun savunma sisteminin güçlü olması, kanser de dahil olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucudur. Kırmızı et, balık, karaciğer, süt, yumurta, soya fasulyesi, ıspanak, domates, mantar, yeşil yapraklı bitkiler ve kuru baklagiller B vitamini açısından zengin olduğunu belirtiyor.

C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kolejen üretimini artırdığığını, deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesini sağladığını savunan uzmanlar, C vitamini eksikliğinde kalp, artrit ve kanser gibi önemli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu özelliği ile C vitamini, vücuda alınan kanserojen maddeleri etkisiz hale getirip, kansere karşı kalkan oluşturabildiğini açıklıyor.

C vitamini en fazla taze sebze ve meyvelerde bulunur. Zengin C vitamini içerikli olan besinler; kuşburnu, maydanoz, tere, roka, diğer yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, yeşil sivri biber, turunçgiller, domates, çilek ve patatestir.

D vitamininin vücutta yeterli oranda bulunmasının özellikle meme ve kolon kanseri riskini azalttığını aktaran uzmanlar, karaciğer, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde az miktarda bulunur. Günlük beslenme ile D vitamini gereksinimi yeteri kadar karşılanamaz. Bu bakımdan en iyi D vitamini kaynağı güneştir.

Güneş ışınlarından düzenli olarak yararlanmak, derideki ön maddede D vitamini oluşmasına ve vücudun ihtiyacı olan miktarı karşılamasına yardımcı olur. Ancak aşırı ve uzun süre güneş ışınları ile temas halinde olmak, deride hasar oluşturur. Bu durumda D vitamininin etkisi kaybolduğu gibi, cilt kanseri riskini de tetiklenir.

Kontrollü bir şekilde güneşten yararlanmak, vücutta yeterli D vitamini oluşumun sağlar. Aynı zamanda vücuttaki kalsiyum miktarını artırarak kemik kanseri riskini de azaltır.