Peki ama kemik erimesiyle mücadele etmek için nasıl bir yol izlenmeli?

Bilimsel adı osteoporoz olan, kemik erimesi, kemik dokusunun mikromimarisindeki bozulma ve kemik kitlesinde azalma nedeniyle kemik kırılganlığında artma ile oluşan bir hastalık olarak tanımlanabilir. Kemiklerimizin mineral yoğunluğundaki azalma, sertliklerinin ve dayanıklılıklarının azalmasına sebebiyet verirken kırılabilir bir hale getirir.

Kemik erimesinde kemiklerimizin darbelere karşı direncinin azaldığını açıklayan uzmanlar, basit düşme ve çarpmalarla bile kırıkların ortaya çıkabileceğini işaret ediyor. Kemik erimesinin önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu savunan uzmanlar, dünya nüfusunun giderek yaşlandığını ve buna bağlı olarak da hastalığın görülme oranının arttığını işaret ediyor.

Kırık oluşuncaya dek sessiz ilerleyen bir hastalık olarak tanımlanan osteoporoz,hiçbir belirti veya bulgu vermez ve kırıklar basit travmalarla veya travmasız bile oluşabilir.

Tüm erkek ve kadınların kemik erimesi riski açısından değerlendirilmesi gerektiği üzerinde duran uzmanlar, 50 yaş üzerinde olmak, kadın olmak, erken yaşta menopoza girmek, erkekte erkeklik hormonu olan testosteronun eksikliği, kalsiyum ve vitamin D'den eksik beslenmek, hareketsiz yaşam sürmek, sigara, alkol veya kafein tüketmek, daha önceden bazı hastalıkları geçirmiş olmak (astım, tip 1 diyabet, romatoid artirt, zehirli guatr, vb.) diğer risk faktörleri arasında sayılabileceğini vurguluyor.