Özellikle 15-25 yaş arasındaki kişilerde daha fazla gözlemlenen bu hastalık hakkında bizlerde sizleri bilgilendirmek istedik.

Gözün en dış ortamında bulunan saydam tabakanın incelmesi, bombeleşmesi veya dikleşmesi olarak tanımlanan Keratokonusun tedavi edilmediğinde veya ilerlemesi durdurulmadığında körlüğü kadar yol açabileceğini savunan uzmanlar,

tedavi edilmezse ya da ilerlemesi durdurulmazsa nihai körlüğe gidebilmektedir' diyor. Nedenleri tam olarak bilinememekle birlikte, gözleri aşırı ovalamanın bu hastalığın gelişimine yol açabildiğini, tedavisinde ise en yeni yöntem olan hibrid lenslerin umut verici olduğunu belirten Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Uzmanlar eğer son aylarda gözlük derecenizde hızlı bir yükselme söz konusuysa veya gözlük takmanıza rağmen sık sık net görememekten şikayetçiyseniz bunların altında keratokonus hastalığının yatabileceğini kaydediyor.

Özellikle gözlük numarası yüksek olanların ve her kontrol muayenesinde astigmatik kırma kusuru artan kişilerde bu hastalığa daha fazla yakalandığını işaret eden uzmanlar, ülkemizde yaklaşık her 1000 kişiden 3'ünde görülen ve özellikle 15-25 yaş arasında hızlı ilerleme gösteren keratokonusun kesin bir nedeni bulunmamakla birlikte, genetik kalıtımın, çeşitli sistemik hastalıklar veya göz rahatsızlıklarının bu hastalığa zemin hazırlayabildiğini savunuyor.

Ergenlikte meydana gelen yoğun alerjilerin ve gözü ovalamanın bu hastalığın gelişimini tetiklediği yönünde çalışmaların bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, uzun süreli bilgisayar kullanımının da bu hastalığı artırdığını paylaşıyor.