Karabuğday'ın yağ oranının düşük seviyede, besin değerinin ise yüksek seviyede bir buğday çeşidi olduğu ifade edilirken, greçka olarak adlandırılan karabuğdayın son dönemde sağlıklı kilo verebilmek için çabalayanlarında gözdesi olduğu belirtiliyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Diyetisyen İpek Ağaca Özger, karabuğdayın mutfaklarda sıklıkla yer bulması gerektiğini dile getirdi. Karabuğday proteinlerinin biyolojik değerinin yüzde 90'dan fazla olduğunu söyleyen Özger, söz konusu değerin anne sütündeki proteine yakın olduğunu ifade etti.

Karabuğdayın içeriğindeki quarsetin sebebiyle güçlü bir antioksidan kaynağı konumunda yer aldığının altını çizen Özger, lif içeriğinin yüksek olması sebebiyle karabuğdayın rahatlıkla tüketilebileceğini dile getirdi.

Yüksek Lif Barındırıyor

İçerdiği yüksek liften dolayı karabuğdayın tok tuttuğunu ve kan şekerini dengeleyip obeziteye karşı koruma sağladığını belirten Özger, karabuğdayın yapısında yer alan bazı anti besinsel faktörler sebebiyle daha zor sindirildiğini ifade etti.

Öte yandan Özger açıklamasında gluten içermemesi sebebiyle çölyak hastaları ve glüten intoleransı olanlarında karabuğdayı kullanabileceğini sözlerine ekledi.