Uzmanlar bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf bezlerinden kaynaklanan lenfomanın dünya çapında gözlemlenen en yaygın kanser türleri arasında bulunduğunu hatırlatırken, bu kanser tipinin doğru saptanarak doğru tedavi edilmesinin yaşam süresini ve kalitesini doğrudan etkilediği üzerinde duruyor.

Erken teşhis konulan lenfoma kanseri hastalarının tedavi başarısının yüzde 80'e ulaştığını dile getiren uzmanlar, özellikle son yıllarda kullanımı git gide yaygınlaşan akıllı ilaçların gelecekte lenfoma tedavisinde çok daha başarılı sonuç elde edilmesini sağlayacağını dile getiriyor.

Çok yaygın görülmesine rağmen nedeni tam olarak bilinmeyen lenfoma kanserinin, kalıtsal geçiş özelliğine sahip olduğunu paylaşan uzmanlar, fakat gelişmesine sebebiyet veren etkenlere yönelik net bir kanıt saptanamadığını da es geçmiyor.

60'ın üzerinde türü bulunan lenfomanın diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis için işaretlerin dikkatlice takip edilmesi gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.

Lenfoma hastalarının pek çoğunda bu hastalığa neden yakalandıklarının kesin nedeni saptanabilmiş değil. Fakat hastaların küçük bir bölümünde genetik veya edinsel bağışıklık yetersizliği, bazı kromozom bozuklukları, Epstein-Barr virüs enfeksiyonu ve midedeki helikobakter virüsünün lenfomaya yol açabildiği üzerinde duruluyor. Bunlarında dışında uzmanlar radyasyona maruz kalma, kemoterapi alınması, sigara tüketimi ve beslenme bozukluklarını da işaret ediyor.

Uzmanlar boyun, kasık, koltuk altı, karın ve göğüs içi olmak üzere vücudun pek çok yerinde bulunan lenf düğümlerinde kansere neden olan habis tümörlerin gelişebileceğini bu sebeple de bu bölgelerdeki şişkinliklerin asla göz ardı edilmemesini öneriyor.