Yapılan araştırmalar çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35'inin lösemiden oluştuğunu ortaya koyarken, löseminin en fazla 2 ile 5 yaş aralığındaki çocuklarda ortaya çıktığını vurguluyor.

Kan kanseri konusundaki farkındılık arttıkça ve erken tanı mümkün oldukça tedavi başarısının arttığının üzerinde duran uzmanlar, löseminin sebebinin tam olarak bilinmemesinin yanında kimyasal maddeler, genetik yatkınlık, radyasyon ve bazı viral hastalıkların bu hastalığı tetiklediğini dile getiriyor.

Ülkemizde 16 yaşının altındaki bin 200 ile bin 500 aralığındaki çocuğa lösemi teşhisi konulduğunu hatırlatan uzmanlar, ne yazık ki çocukluk çağı kanserlerinin çoğunun beş yaşına dek aniden ortaya çıktığını ve hızlı geliştiğini vurguluyor. Lösemide erken tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde sağ kalım oranının arttığını paylaşan uzmanlar, iyi bir tedavi ve moral desteğinin büyük önem taşıdığını savunuyor.

Türkiye'de lösemiden sonra en sık rastlanan kanser türlerinde ikinci sırayı lenf bezi kanserlerinin aldığını açıklayan uzmanlar, bu kanserleri sırasıyla sinir sistemi kanserleri, böbreküstü bezi tümörleri, böbrek tümörleri ve yumuşak doku ve bağ dokusu tümörlerinin izlediğini belirtiyor. Çocuk kanserlerinin sıklıkla hızlı ilerleyen ve büyüyen kanserler olarak bilindiğini ifade eden uzmanlar,çocuk kanserleri cerrahi, kemoterapi ve gerektiğinde de radyoterapi yöntemleri ile tedavi edilebileceğini savunuyor.