Yapılan araştırmaların vücuttaki fazla yağlardan kurtulmanın ve düzenli spor yapmanın göğüs kanserine yakalanma riskini azalttığını gösterdiğini dile getiren uzmanlar, kanserle mücadelede yapılması gerekenler ve cerrahi yöntemler konusunda bizlerle önemli detayları paylaştı.

Göğüs kanseri tanısı alan kadınların beslenme düzenlerini değiştirerek, fazla yağlarından kurtularak ve düzenli spor yaparak bu hastalıktan kurtulma şanslarının iki katı oranında arttığı üzerinde duran uzmanlar, sebze ve meyveden zengin bir diyet benimseyerek ve haftada 6 gün 30 dakika boyunca yapılacak yürüyüşün ölüm oranlarını düşürdüğünü belirtiyor.

Kanserle mücadelede en önemli bölümünün tanıdan sonra cerrahi tedavi süreci olduğunu hatırlatan uzmanlar, ameliyatın amacının tümörün tamamının vücuttan uzaklaştırılması olduğunu ifade ediyor. Tümörün tekrarlaması veya başka organlara yayılmasını da bu şekilde engellediklerini paylaşan uzmanlar, temel olarak dört ayrı meme kanseriyle mücadele ameliyatı olduğunu belirtiyor.

İlk ameliyatın meme koruyucu ameliyat yani MKC olduğunu paylaşan uzmanlar, burada sadece tümörün, etrafındaki bir miktar normal meme dokusu ile birlikte çıkarıldığını vurguluyor. Bu ameliyat ile memeyi yerinde bırakarak hastanın hem bedensel hem de ruhsal sorunlarının en aza indirildiğini açıklayan uzmanlar ikinci ameliyat tekniğinin ise total mastektomi olarak belirtilen, tümörle birlikte memenin tamamının alınması olduğunu kaydediyor.

Üçüncü ameliyat türünün meme dokusunun tamamının çıkarılmasının gerektiği ancak meme derisinin korunabileceği durumlarda seçilen cilt koruyucu mastektomi ameliyatı olduğunu belirten uzmanlar, çıkartılan dokunun yerine bu ameliyatlarda silikon protez yerleştirildiğini hatırlatıyor.

Dördüncü ameliyatın ise risk azaltıcı mastektomi olduğunu belirten uzmanlar burada henüz kanser oluşmadan iki memenin sadece iç dokusunun boşaltılarak ikisinin yerine protez konulması işlemi olduğunu hatırlatıyor.