Menopoz Dönemi Beslenme Önerileri

Menopozda beslenme şeklinin değişmesi gerekli midir? Sürecin rahat ve en önemlisi stressiz geçirilmesi için beslenme planı kadar hareketli bir yaşam da önemlidir. Vücutta üretimi azalan hormonların ilaçlarla takviye edilmesi ruhsal gerginliklerin yanı sıra ter basmasından kemik erimesine kadar pek çok sorunun da önüne geçer.

Bu dönemde beslenmenin önemi kilo kontrolünde saklıdır. Dengeli beslenmeye özen göstererek sağlıklı kalınabilir. Hemen herkesin kolay bir şekilde uygulayabileceği beslenme düzeninde yapılacak ufak değişiklikler arasında;

* Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidrat tercihi

* Protein alımı için kaliteli kaynakların tercihi

* Günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması

* Şekerli besinlerin atıştırmalık olarak seçilmemesi

* Pişirme yöntemi olarak haşlama ve ızgara tercihi ve

* Zeytinyağı kullanımının artırılması sayılabilir.

Tuz Tüketimine Dikkat!

Salamura besinlerden uzak durarak tuz tüketimi kontrol altına alınabilir. Vücudun hormonal açıdan ciddi bir değişim yaşadığı dönemde ödem tutucu özelliklerinin artması ve tuzun da ödem tutucu olması fazla tuz tüketiminden kaçınmanın zorunlu olduğunu gösterir. Yapılan araştırmalar sigara içen kadınların içmeyenlere oranla menopoz dönemine en az 2 yıl erken girdiklerini ortaya koymaktadır. Kemiklerdeki mineral kaybının önlenebilmesi için haftada en az 3 kere 45 dakikalık egzersiz programının yapılması ve bunun bir rutin haline getirilmesi son derece önemlidir.

Bu dönemde özen gösterilmesi gereken konulardan bir diğeri de sıvı alımının düzenlenmesidir. İdeal kilonun korunmasında da etkili olan su tüketiminde günlük önerilen miktarlara uyulması tavsiye edilir. Menopoz dönemi sadece doğurganlığın bittiği sağlıklı ve keyifli bir dönem olarak görülmeli ve yetişkinliğin tadı çıkarılmaya çalışılmalıdır.