Uzmanlar migren hastalığının sıklıkla 20 ile 40 yaş arasında ortaya çıktığını, 4 ile 72 saat süren, tekrarlayan baş ağrısı ataklarıyla seyreden kronik bir hastalık olduğunu belirtiyor. Bir hastanın baş ağrısının migren olarak nitelendirilebilmesi için kriterleri karşılayan en az 5 atak yaşanmış olması gerektiğini de vurgulayan uzmanlar, bu hastalığın kadınlarda erkeklerden üç kat daha fazla gözlemlendiğinin üzerinde duruyor.

Peki ama migren hastalığı nasıl anlaşılıyor?

Kişinin günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek derecede orta veya yüksek şiddetli, yarım, zonklayıcı baş ağrıları olarak tanımlanan migrende ağrı bazen gözün etrafından başlar ve enseye doğru yayılır bazen de enseden başlayabilir.

Gündelik hayattaki işlerin yapılmaya devam edilmesiyle birlikte migren ağrısının artacağını paylaşan uzmanlar, ağrının çok şiddetli olabileceğini de dile getiriyor. Migren ağrısı boyunca bulantı, kusma gibi durumlarında yaşanabileceğini kaydeden uzmanlar, ağrıların yaşandığı anlarda hastaların yemek yiyemeyeceğini vurguluyor. Migren hastalarının genellikle ışık, gürültü ve kokulardan rahatsız olduklarını loş, sessiz bir odada uzanmayı tercih etmeleri gerektiğini hatırlatan uzmanlar, uykunun ağrıyı geçireceğini savunuyor.

Uzmanlar yapılan araştırmalarda migren hastalarının yarısında ağrıdan önceki birkaç saatte huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu, dikkat azalması, enseme ve tatlı yeme isteği yaşadığını gösteriyor. Ayrıca kişilerde sinirlilik veya aşırı neşenin de yaşanabileceğini paylaşan uzmanlar, migren tanısı konulabilmesi için hastanın öyküsüne ve nörolojik muayeneye ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.