2007'de keşfedilen ancak bir gün sonra görüş açısından kaybolan "kayıp asteroit, gelecek yıl Dünya'ya çarpma ihtimaliyle endişe yarattı.

Adı 2007 FT3 olan göktaşı, ilk keşiften kısa bir süre sonra gözden kaybolmuştu. Ancak bilim insanları, göktaşının Dünya'ya dönüş yolunu hesaplamayı başardılar.

NASA'nın Dünya'ya Yakın Nesne Araştırmaları Merkezi (CNEOS), bu göktaşının yörüngesini izlemek için çalışmalarını sürdürüyordu. Elde edilen son veriler, bu asteroidin önümüzdeki yıl gezegenimize çarpma olasılığını gösteriyor.

Göktaşı

'2,6 milyar ton TNT'ye eşdeğer patlama gücüne sahip olabilir'
Bu kapsamda, kayıp göktaşının Ekim 2024'te Dünya'ya çarpma olasılığı yaklaşık olarak 11,5 milyon bir ihtimal olarak belirtilmişti. Aynı şekilde, Mart 2024'te çarpma olasılığı da 10 milyon bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Bu olasılık oldukça düşük olmasına rağmen, göktaşının çarpması durumunda yaklaşık olarak 2,6 milyar ton TNT patlama gücüne sahip olabileceği düşünülüyor.

'Gezegeni yok etmeyecek'
Ancak bu büyüklükte bir etki gezegeni yok etmeyecek kadar küçük. Bununla birlikte, çarptığı bölgede büyük hasara neden olabileceği ve Dünya'nın dört bir yanına şok dalgaları gönderebileceği belirtiliyor.

Uzay ajansları şu ana kadar Dünya'ya yakın 30 binden fazla göktaşını belgeledi. Bu nesneler halen gözlemlenmeye devam ediyor.

NASA ve diğer kuruluşlar, Güneş'in parıltısı içinde saklanan ve henüz keşfedilmemiş büyük asteroid ve kuyruklu yıldızların varlığından haberdarlar.

NASA araştırmacıları, söz konusu kayıp asteroit hakkında henüz net bir bilgiye sahip değiller. Dünyamıza çarpma ihtimaline karşı uyanık olacaklarını ve olası belirtileri izlemeye devam edeceklerini vurguluyorlar."