Velilerin son zamanlarda diş hekimlerinde çocuklarının okuldan dişlerine florür vernik uygulaması için izin verip vermedikleri yönünde izin kağıdı geldiğini söyleyerek koşmaya başladığını belirten uzmanlar, ebeveynlerin burada dikkatli olmasını öneriyor.

Diş macunlarında zaten florürün mevcut olduğunu kaydeden uzmanlar, çocukların düzenli olarak dişlerini fırçalamalarının yeterli olacağının altını çiziyor.

Ayrıca uzmanlar toplu olarak değil, diş hekimi kontrolünden sonra yapılması gerektiğini dile getirirken, florür vernik uygulamasının zararı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulama olduğunu ancak tercih edilen yöntemin yanlış olduğunu savunuyor. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor toksisite açısından daha güvenli olan florür vernik, diş çürüklerini yüzde 30- 40 oranında azaltıyor. Bu nedenle de çocuklarda güvenli bir şekilde kullanılabilir.

Fakat uzmanlar okullardaki toplu uygulamalar konusunda ebeveynleri uyarıyor. Öğrencinin ihtiyacı söz konusuysa veyahut ebeveyn talep ediyorsa bu durumun yapılabileceğini kaydeden uzmanlar, maliyeti düşük olan bu uygulamanın gerçekleşebileceğini savunuyor.

Aile bireylerinin dişlerinde çok çürük varsa çocukta da çürüğe yatkınlık olabileceğini hatırlatan uzmanlar bir de çocuk dişlerini düzenli fırçalamıyorsa, bu uygulama yapılabileceği konusunda hem fikir. Ama bu uygulamanın kontrollü yapılmasının şart olduğunu açıklayan uzmanlar gerekli hijyen şartları sağlanabiliyorsa toplu halde yapılabilir. Bu şartların sağlanabildiğinden emin olunmalı. Aksi durumlarda 40 kişiye toplu halde uygulama yapılmamasının daha uygun olduğunu savunuyor.