Bazı çocukların okulu reddi sorunu aileler epeyce zorluyor. Uzmanlar her yüz çocuktan birinde kendini gösteren okul reddi sorunuyla ilgili önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Okulun ilk günü ve ilk haftalarında bazı şeylerin ailelerin planladığı şekilde gitmemesi şeklinde kendini gösteren, özellikle çocukların ailelerinden ayrılmak istemeyişi ve okula karşı tepkili olmaları şeklinde ilerleyen okul reddi konusunda uzmanlar, doğru yaklaşımların belirlenmesi ve sorunun çözümüne dönük analizlerin yapılmasıyla bu dönemi kolayca atlatmanın mümkün olduğunu dile getiriyor.

Her yüz çocuktan birinde gözlemlenen okul reddi sorununun hassas bir süreç olduğunu işaret eden uzmanlar, sorunun her zaman okulu reddeden çocukta olmadığını, ebeveynlerin de bu duruma hazır olmaları, okul reddinin nedenlerini araştırmadan kızma, suçlama ve öfkeyle yaklaşımlarından uzak durmaları gerektiğini savunuyor.

Okul çağına gelmiş çocuklarda okula gitmek istememe, gitmemek için fiziksel, duygusal ve davranışsal olarak karşı koyma olarak kendini gösteren okul reddi, okul zamanı geldiğinde çocuğun okula gitmek istemediğini sözel olarak ya da davranışlarıyla ifade etmesiyle de kendini gösterebiliyor. Çocuğun okula gitmemek için evden ayrılmak istememesi, yataktan kalkmaması şeklinde de ortaya çıkabilen bu durum, erkek ve kız çocuklarda eşit olarak görülmektedir. Okula gitmeyi reddeden çocuklarda bu durumun altında yatan nedenin araştırılması çocuğa yardımcı olmanın temel şartıdır.