Özellikle uyku saati, yemek programı gibi konularda yaz boyunca serbest hareket eden çocuklar için bu dönemin zorlu geçeceğini hatırlatmakta fayda var.

Okul başlamadan önce ailelerin bu sisteme geçmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, eğer bu düzenleme yapılmazsa ilk günlerde mutlaka sorun yaşanacağı üzerinde duruyor. Özellikle çocukların tatil döneminden okul dönemine adapte olabilmesi adına yapılacakları sıralamak istedik.

Okul açılmadan önce çocuklarla okul hakkında konuşmanın, okula alışma konusunda etkili olacağını belirten uzmanlar, okulla ilgili kaygı, korku ve endişelerin okul başlamadan önce ortadan kaldırılmasının şart olduğunu dile getiriyor.

Okul öncesinde okula giderek gezilmesinin, öğretmenlerle tanışmanın uyum sürecini hızlandıracağını da işaret eden uzmanlar, okul alışverişinin de mutlaka çocukla birlikte yapılması gerektiğini vurguluyor.

Okul ayakkabısı, çanta, boya kalemleri, kalem kutusu gibi araçların çocuğun isteği doğrultusunda seçilmesinin okul ile bir bağ oluşturacağını vurgulayan uzmanlar, okulun nasıl bir yer olduğu, kimlerin bulunduğu, neler yapılacağı, nasıl gidileceği, saatleri, teneffüsler, yemek saatleri, tuvalet ihtiyacının nasıl karşılanacağı gibi konuları konuşmanın önemli olduğunu hatırlatıyor.

Okulun ilk gününün de eğitim için en önemli noktalardan biri olduğunu paylaşan uzmanlar, duygusal durumların, aşırı heyecanın, kaygının ve korkmanın bu günde normal olduğunu hatırlatıyor. Fakat kaygı ve korkunun gereğinden fazla olması okula uyumu ve eğitim sürecini olumsuz etkileyebileceği üzerinde duran uzmanlar, ebeveynlerin çocuğun olumsuz duygular yaşamasına neden olabilecek durumlardan kaçınılmasını tavsiye ediyor.