Ölüm Sertliğinin Nedeni Nedir?

Rigor Mortis' in oluşumu tamamen biyolojik ve kimyasaldır. Kas dokusunun içinde bulunan ATP (Adenozin trifosfat) adlı nükleotitin artık çalışmaması sonucu kasların gevşemesi için gerekli olan enerjiyi veremez ve dolayısıyla sertleşme (katılaşma) meydana gelir.

Rigor Mortis, ölümün gerçekleştiği saatten yaklaşık 3- 4 saat sonra olur. Bu evrede ATP' nin çalışmamasından dolayı kaslar gevşeme işlevini gerçekleştiremeyerek kasılı olarak kalırlar. Ölüm ile beraber, vücut ısı kontrol merkezi işlevini kaybederek 8- 12 saat sonra vücut soğur fakat iç kısmın soğuması 36 saate kadar gecikebilir. Kan dolaşımı da durduğundan dolayı kasların kasılması daha mümkün hale gelir.

Rigor Mortis' İn Diğer Canlılar Üzerinde Nasıl Gerçekleşir?

Yeteri kadar (O2) oksijen alamayan kastaki hücreler H20 (Su Molekülleri) birleşerek vücudun üzerindeki PH dengesini değiştirir. Bu durumun oluşması halinde hücrenin içindeki protein bazları parçalanarak kaslar gevşer ve bunun sonucunda Rigor Gevşemesi adı verilen durum ortaya çıkar.

Rigor Mortis (Ölüm Sertliği) durumu, sadece insanlarda değil diğer canlı türlerinde de görülür. Ölüm sertleşmesi olayı hayvanlarda da olur bu sebeple besin ihtiyacı için kesilmiş ola hayvan etlerinin 15 derece sıcaklığın altında muhafaza edilmesi gerekir. Fakat Rigor Mortis' in oluşmasını beklemek gerekmektedir. Bunun için etleri soğukta muhafaza etmeden önce ortalama 6- 12 saat arası beklemek gerekir. Bu önlemin alınmaması halinde etler soğuk ortamdan çıkarıldıktan sonra Rigor Mortis (Ölüm Sertleşmesi) denen fizyolojik olaya devam edecek ve kısa sürede sertleşecektir.