Sıcak havalarda bu nedenle omurga sorunlarıyla mücadele edebilmenin daha kolay olduğunu paylaşan uzmanlar, havaların soğumasıyla birlikte omurga sorunlarında ve şikayetlerinde artış olduğunu dile getiriyor.

Soğukla birlikte spazmlar, gerginlik ve hareket yeteneğinde azalmanın omurganın toleransını da azaltığını, klima önünde uzun süre kalmanın, açık araba camından gelen rüzgarın, özellikle de terlemiş birisinde kaslarda spazma, omurgada katılık, gerginlik ve ağrılara yol açıyor.' En ufak ters bir hareketin bile 'bardağı taşıran son damla etkisi' yapabildiğini hatırlatmakta fayda var.

Omurgalar güçlü olmadığı zaman, sabah lavabo önünde el yıkamak için ufak bir eğilme hareketi, bir kuvvetli hapşırık, masanın üzerindeki bardağı eğilip alıvermek bile belde, boyunda tutulma ve sırtta bıçak saplanır ağrıyla kişileri biz beyin cerrahlarına getirebiliyor. Unutmayalım ki omurga sağlığımızı korumak, sorunların farkında olmak tedavi seçeneklerinden çok daha önce geliyor.

Bel, sırt ve boyun ağrılarına karşı alınması gereken bazı önlemler olduğunu savunan uzmanlar bunun başında omurganızı her zaman sıcak tutmaya özen göstermeniz ve terledikten sonra soğuğa çıkmamanız olduğunu paylaşıyor.

Fazla kilonuz var ise mutlaka bundan kurtulmanız gerektiğini de işaret eden uzmanlar, hareketsiz kalmamanız gerektiğini de savunuyor. Düzenli egzersizin de büyük önemi olduğunu işaret eden uzmanlar, masa başında uzun süre kalmanın, omurganızı en çok etkileyen nokta olduğu üzerinde duruyor.