Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan böbrek naklinde istenilen aşamaya ulaşılamadığını belirterek, 'Türkiye'de halen son dönem böbrek yetmezliği sebebiyle diyalize giren 60 binin üzerinde hasta var.

HER SENE 5 BİN HASTA ÖLÜYOR

Bu ürkütücü rakamlara karşın yılda ancak 3 bin civarında hasta nakli olma şansına sahip olmaktadır' dedi.

Düzenlenen 'Böbrek Nakli Sempozyumu'nda hem erişkin hem de pediatrik yaş grubunda organ yetmezliğinin sebepleri ele alındı. Türkiye'deki ve dünyadaki durumu ve tedavi seçenekleri tartışıldı.

Uluslararası İlişkiler Departmanı organizasyonluğunda gerçekleşen sempozyuma Kosova, Makedonya, Bosna, Sırbistan ve Arnavutluk'tan 13 ürolog ve 10 nefrelog katıldı.

ORGAN NAKLİ YETERSİZLİĞİ CİDDİ RAKAMLARA ULAŞTI

Sempozyumda yaptığı sunumda böbrek nakli ile ilgili rakamların ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Alp Gürkan 'Her yıl diyalize giren hasta sayısına yaklaşık 5 bin hasta daha ilave oluyor.

Ancak bu korkutucu artışa rağmen yılda sadece 3 bin hasta nakil olma şansına sahip oluyor' dedi.

Prof. Dr. Gürkan konuşmasını şöyle sürdürdü:' Organ bağışındaki yetersizlik sebebiyle Türkiye'de her sene 5 bin civarında hasta hayatını kaybediyor.

ORGAN UMUTLARINI KAYBEDİYORLAR

Gerçekleşen nakil ameliyatlarının yüzde 80'inin canlı, yüzde 20'sinin ise beyin ölümü sonrası bağışlanan organlardan yapılıyor.

Son rakamlara göre kadavra bekleme listesine 22 bin hasta kayıt yaptırmış. Bu kayıtların çok daha yüksek rakamlarda olması beklenirken, nakline az olmasından dolayı hastalar umutsuzluktan nakil listesine bile kayıt yaptırmıyor'.