Türkiye'de 24 bin 876 kişinin bağışlanacak organ ile hayata tutunma hayali içinde olduğunu dile getiren uzmanlar, çözümün beyin ölümü gerçekleşen kişilerden bağışlanacak organların artması ile mümkün olduğunu paylaşıyor.

Hemen hemen her gün farklı mecralarda özellikle de sosyal medyada organ ihtiyacı bulunan kişilerin hikayeleriyle karşılaştığımızı hatırlatan uzmanlar, ülkemizde 25 bin kişinin kronik hastalıklar, travmatik kazalar veya farklı sebeplerle organ yetmezliğiyle boğuştuğunu ve yaşama tutunabilmek için uygun organ bulunabilmesi için dua ettiklerini vurguluyor.

Organ bekleme listesindeki hastaların sayısının, organ bağışı yapanlarla karşılaştırıldığında uçumun daha net bir hale geldiğini açıklayan uzmanlar, organ naklinin öneminin topluma anlatılmasına yönelik tüm çalışmalara rağmen henüz istenilen sonucun ne yazık ki alınmadığını ifade ediyor.

2016 yılından bu yana beyin ölümü gerçekleşen 1998 kişiden sadece 563 hastanın ailesinin organ bağışını kabul ettiğinin saptandığını dile getiren uzmanlar, her yıl yaklaşık 2000 hastanın organ ihtiyacı nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ediyor.

Türkiye'de başta böbrek, kalp ve karaciğer olmak üzere, pankreas, kalp kapağı, kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuların başarıyla nakledilebildiğini açıklayan uzmanlar, nakil için ya beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organlarının bağışlanması sonucu veya organ nakli gereken hastaların yakınları ya da gönüllü kişilerin bağışlarının mümkün olduğunu hatırlatmakta fayda var.