Gıda Sektörünün Yükselen Trendi: Organik Gıdalar

Marketlerden satın alınan ve içeriğinde ne olduğu asla tam olarak bilinmeyen hazır paketli gıdalardan uzak durmak da artık yetmiyor.

Pazarda kıpkırmızı ve tazecik görünen bir domates eve getirdiğinizde beyaza çalan yeşil çekirdekleriyle, olgunlaşmadığı ger halinden belli kokusuz, tatsız tuzsuz bir domates haline geliyor. Doğal olarak da insanlar bütün bu sahte, yapay gıda sarmalının içinde doğal olanı tüketmek istiyor ve bu talebi karşılamak adına büyük bir sektör oluştu: Organik Gıda Endüstrisi! Peki, bu normalin üç-beş katı fazla fiyatlara satın aldığımız organik yiyecekler ne kadar organik?

Hangisi Gerçekten Organik, Hangisi Pazarlama Hilesi?

Her sektörün çok talep gören alanında bir de o alanın "çakma" üreticileri mevcut. Ne yazık ki yaşam için hayati önem taşıyan gıda endüstrisinde de bu durum söz konusu. Hemen hemen her süper markette bir organik gıda reyonu bulunuyor. Hatta bununla da kalmıyor, örneğin abur cubur reyonunda bir de ışıltılı paketlerde satılan "organik cips" "organik çikolata" gibi ürünler görülüyor.

Peki, bu organik nedir ve domatesten cipse gerçekten her şeyin organiği olur mu?

Bir kere organik demek hiçbir aşamada katkı madde ya da koruyucu ilavesi olmadan üretilmiş ürün anlamına geliyor. Eh, bu cafcaflı paketlerde organik ürün bulunup bulunmayacağını ayırt etmek de alıcıya kalıyor. Ancak bu konuda da tüketici tamamen kaderine terk edilmiş değil. Organik gıdayı ayırt edebileceği çeşitli sertifikalar mevcut.

Bu sertifikaların anlamları hakkında bilgi edinmek ve sağlık bakanlığınca onaylananlar hangileridir, onaylanmış olanların hangi içeriklere müsaade eder gibi sorular bunlar hakkında detaylı bir araştırma yapmak gerekiyor.