Peki ama ameliyatsız hemoroit ile nasıl mücadele edilmeli, neler kullanılmalı?

Sürekli oturarak veya ayakta çalışmak zorunda kalanların hemoroit ile karşılaşma riskinin daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, bu kişilerin mutlaka bol su içmesi gerektiğini hatırlatıyor. Türk toplumu olarak çok su tüketmediğimizi su yerine çay, asitli içecekler, hazır meyve sularına yöneldiğimizi kaydeden uzmanlar, oysa ki günde en az 2-3 litre su içmemiz gerektiğini vurguluyor.

Bol su tüketiminin dışkının yumuşak çıkmasını sağladığını işaret eden uzmanlar, bununla birlikte hemoroit sorunu yaşayanların kırmızı et ve baharattan uzak durmasını tavsiye ediyor. Baharatlı besinlerin oluşan hemoroit yarasını travmatize ettiğini ve yaranın daha çok yanmasına sebebiyet verdiğini vurgulayan uzmanlar, zeytinyağlı ve bol lifli gıdaları tüketmenizi tavsiye ediyor.

Ayrıca ağızdan alınan ilaçlar, yaranın üzerine sürülen kremlerin de kullanılabileceğini vurgulayan uzmanlar, özellikle içinde lanolin, vazelin ve propolis içeren kremler hastalarda rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yarattığını paylaşıyor.

Çoğunlukla cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi için kullanılan propolisin yara iyileştirmeyi hızlandırıcı özelliğinin hemoroit içinde kullanıldığını savunan uzmanlar, mucizevi bir etkiyle karşılaşacağınızı belirtiyor.

Cerrahi müdahalenin gerekmediği hemoroit rahatsızlıklarında kullanılan propolis içerikli kremler, birinci ve ikinci derece hemoroit hastalarının yüzde 87'sinde rahatsızlığın kaybolmasına yardımcı oluyor. Rektal mukoza tahrişini azaltan ve bu yolla iyileşmeyi hızlandıran propolis içerikli kremler tüm yaş gruplarınca rahatlıkla kullanılabilir.