Halk arasında gözde et yürümesi veya gözde et olarak bilinen pterjiumun, mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir sorun. Rahatsızlığın çoğunlukla güneşi bol, kuru iklimlerde yaşayan ve açık havada çalışan kişilerde saptandığını belirten uzmanlar, gözde kabarıklıkla başlayan bu sorun ilerlediğinde gözde lekelenmeye hatta görme sorunları oluşmasına kadar gidebildiğinin altını çiziyor.

Gözlerde yabancı cisim hissi, batma ve kızarıklık gibi pterjiuma bağlı ilk şikayetlerin başlangıçta damla gibi daha basit önlemlerle giderilmeye çalışıldığını savunan uzmanlar, çoğunlukla yavaş büyüyen ve sorun çıkarmayan pterjium dokusunun bazı hallerde büyüyerek görmede azalmaya neden olabildiğinin altını çiziyor. Fakat bu durumda cerrahi olarak çıkarılmasının şart olduğunu kaydeden uzmanlar, pterjiumun oluşumunda farklı etkenler söz konusu olsa da esas olarak UV ışınlarının sorumlu tutulduğunu belirtiyor.

Sıcak iklimlerde yaşayanlarda, açık alanda güneşli ve rüzgarlı ortamlarda hayatını sürdüren ya da çalışmak zorunda olan kişilerde daha yaygın olarak ortaya çıktığını savunan uzmanlar, gözün şakak tarafından gelen ışınların göz içinde yansımalarla iç kenarda (burun tarafında) pterjium oluşmasına neden olduğunu vurguluyor.

Ayrıca, polen, kum, sigara dumanı ve rüzgara fazla maruz kalanlarda sıklıkla görülen bu sorunda genetik yatkınlığın da etkili olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla ülkemizde de iklim özelliklerinden dolayı güney ve güneydoğu gibi daha çok güneş alan bölgelerde daha sık görülüyor.

En sık gözlerde kızarıklık, yabancı cisim hissi, gözde rahatsızlık, yanma, kaşınma hissi ve bazen görmede azalmaya neden oluyor.