Dünya genelinde en fazla gözlemlenen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanseri sebebiyle her yıl yaklaşık yarım milyondan fazla kadının etkilendiğini savunan uzmanlar, rahim ağzı kanserinin aslında önlenebilir bir kanser olduğunun üzerinde duruyor.

Rahim ağzı kanserinin kadın kanserleri arasında ilk sıralarda yer aldığını ve erken tanının kadın sağlığı açısından hayati önem taşıdığını ifade eden uzanlar, 30-65 yaş kadınlarımıza rahim ağzı kanseri tarama hizmetinin tüm Aile Sağlığı Merkezleri' nde ücretsiz olarak verildiğinin altını çiziyor.
Rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, özellikle gençlerde bir farkındalık yaratmanın önemine değiniyor.
İlk cinsel ilişkiden sonra virüsün bulaşma oranının yüzde 30-50 arasında değiştiğini, kadınlarda HPV enfeksiyonunun en sık görüldüğü yaşın 24 olduğunu kaydeden uzmanlar, HPV enfeksiyonu olan herkesin rahim ağzı kanseri olmadığına dikkat çekiyor.
Vücudumuzun bağışıklık sistemi, iki yıl içinde virüsün yüzde 90'ını temizliyor. Geri kalan yüzde 10 ise, vücudumuzda kalmaya devam ediyor. HPV virüsü, vücudumuzda kalmaya devam ettiği sürede hiç hastalık yapmayabilir. Ancak bunların bir kısmı kanser öncesi lezyonları yapabilir ve bu lezyonların bir kısmı da yaklaşık 15-20 yıl içinde rahim ağzı kanserine dönüşebileceğinin altını çiziyor.