Yüzün belli bölgelerinde kızarıklıkla başlayıp evreler halinde ilerleyen bu hastalığın, ikinci evreye ulaştığında damarda genişlemeler sonrasında sivilcemsi kızarıklıklar olarak görüldüğünü belirten uzmanlar, yanma, kaşıntı gibi şikayetlerin de eşlik ettiği kızarıklıklar ağırlıklı olarak elmacık kemiklerinin üstünde ve burnun alt yarısında arttığını dile getiriyor. Üçüncü evrede hastanın yüzündeki kızarıklıkların arttığını görüldüğünü bazen burunda yağ kanallarını genişleterek, burnun büyüyüp şekil değiştirmesine (rinofima) neden olabileceğini de savunuyor.

Yalnızca yüz bölgesinde görülen rozaseaya, seboreik dermatit, perioralegzema gibi cilt hastalıklarının da eşlik edebileceğini hatırlatan uzmanlar, bu durumun hastalığın şiddetinin de artmasına neden olduğunu paylaşıyor. Ayrıca göz de blefarit nedeniyle kaşıntı yanma ve batmaya yaşanmasının yanında rozaseası olan kişilerde hipertansiyon ve migren görülme oranın da arttığı gözlemlendiğini işaret etmekte fayda var.

Hastalığın genellikle ataklar halinde seyrettiğini belirterek, tetikleyicilere maruz kalmanın alevlenmeyi artırdığını ve akut döneme geçişe neden olduğunu hatırlatan uzmanlar, Rozaseada hiç bir zaman tam olarak düzelme sağlanamadığı için, sorunu yaşayan kişilerde ömür boyu korunma son derece önem taşıdığını belirtiyor. Ancak atak dönemlerinde hastalığın şiddetine göre kişiden kişiye değişebilen tedavi uygulanıyor.

Rozasea, medikal ve lazer teknolojinin kullanılarak tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Sorunun şiddetine göre, antibiyotikler ve uygun krem jellerden yararlanıyoruz. Ancak hastaların tahriş edici ürünlerle alkol içeren toniklerden uzak durması ve topikal kortizonlu krem kullanmaktan kaçınmaları önem taşıyor. Bununla birlikte özellikle kılcal damarların yoğun olduğu evrede pulsedye lazer, goldtoning lazer, IPL, NDYAG damar lazeri gibi uygulamaların ayda bir 3 seans olarak yapılması yarar sağlıyor. Ayrıca yüze mezoterapi uygulanarak cilde nem kazandırılıyor ve damar duvarlarının da kuvvetlendirilmesi ile kılcal damarların çatlaması engellenmiş oluyor.