Rüya ve Gerçek

Hatta daha da ileri giderek rüyayı kendisi şekillendirenler bile bulunmaktadır. Her ne kadar bu anlatılanlar bir film sahnesi gibi gözükse de gerçekte bu tür olaylar yaşanmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde bazı teknikler yardımıyla rüyalar kontrol edilmektedir. Aristo'un dediği gibi 'rüyada olduğunu anlamak' rüyayı kontrol etmenin açıklaması şeklinde görülebilmektedir.


Rüyayı Kontrol Etme Şekilleri

Beyin dalgalarındaki frekanslardaki meydana gelen değişme ile birlikte uykuya daldıktan sonra insan uyku aşamaları arasında gidip gelmeye başlamaktadır. Bir müddet sonra gözlerimiz göz kapaklarımız kapalıyken hareket etmeye başlar. Gözlerin hareket etmesine sebep ise rüya ile bağlantılı olmaktadır. Uykuya daldıktan sonraki geçen bir buçuk saatlik süreden sonra Rem denilen evreye geçilmektedir. Olgun insanlar uykularının dörtte birini bu evrede geçirmektedir. Uyanık bir kişinin beyin dalgaları yoğundur.

Kişi rüyayı kontrol edebilmesi için beyin dalgalarının uyanıklık ve derin uyku arasındaki evrede dengeli bir biçimde bulunması gerekmektedir. Yani beynin içi ne çok boş olacak ne de çok dolu olacak. Genellikle problem çıkartan, yaratıcı olan ve sorumluluklarının bilincindeki insanlarda bu durumun olduğu görülmektedir. Bu özelliklere sahip insanlar rüyalarını kontrol etmede bir adım öndedirler. Ama sadece bu kişiler rüyalarını hatırlayabilir tarzında bir cümle doğru olmamaktadır.

Rüyaları kontrol etmenin en etkili yolu geçmişte görülmüş olan rüyaları hatırlamaktır. Eski rüyalar hatırlanarak o rüya hakkında yorum yapma imkanına sahip olunmaktadır. Rüyaların analizi yapılarak sonraki günlerde bu rüyayı tekrar görme durumu söz konusu olmaktadır. Sonuçta beyin sürekli onu düşündüğü için bilinçaltına iyice yerleşmiş durumda olmaktadır. Bunları yaptıktan sonra rüya görüldüğünde istenilen şekilde kontrol etme imkanı elde edilmiş olmaktadır.