Islak saçla dışarı çıkmanın, bir kişinin hasta olmasına neden olup olmadığı konusunda yanıltıcı bir inanış vardır. Oysa ıslak saçla dışarı çıkmak sizi hasta etmez. Soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklar genellikle virüslerin neden olduğu hastalıklardır ve ıslak saçlarla dışarı çıkmanın doğrudan bu tür hastalıklara yol açtığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.

Soğuk havada ıslak saçlar kendinizi üşütmenize ve rahatsız hissetmenize neden olabilir, ancak bu durum sizi hasta etmez. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklar genellikle virüslerin vücuda bulaşmasıyla ortaya çıkar. İnsanlar öksürdüklerinde, hapşırdıklarında veya burun akıntısıyla temas eden yüzeylere dokunduklarında, virüsler bulaşıcı hale gelebilir ve kişileri hasta edebilir.

Islak saçlarla dışarı çıkmak sadece geçici rahatsızlık yaratabilir. Bir sağlık uzmanı olan Aile Hekimi Matthew Goldman, "Islak saç doğrudan bir hastalığa neden olmaz, ancak bazı virüslerin soğuk havalarda havada daha uzun süre kalabilmesi için uygun bir ortam oluşturabilir. Ayrıca kış aylarında güneş ışığı ve D vitamini eksikliği, bağışıklık sistemini zayıflatabilir veya enfeksiyonlara karşı direnci azaltabilir" diyor.

Islak saçla uyumak bazı solunum problemlerine yol açabilir. Goldman, ıslak saçla uyumanın üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilişkili olmasa da, nemli ve sıcak ortamlarda mantar ve bakterilerin gelişebileceğini belirtiyor. "Islak saçlarınızı yastığa veya çarşafa bırakırsanız, mantar ve bakterilerin burada gelişebilme şansı vardır" diye uyarıyor.

Aspergilloz, Malassezia foliküliti ve saçlı deri kurdu gibi enfeksiyonlar, ıslak saçın neden olduğu nemli ortamlarda gelişebilir. Bu enfeksiyonlar bazı sağlık sorunları olan veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için risk oluşturabilir.

Islak saçla dışarı çıkmanın bu tür enfeksiyonlara yol açabileceği ihtimali olsa da, kesin bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmak için temizlik ve kişisel hijyen önlemlerine dikkat etmek önemlidir.