Soğuk havalarda hastalık ihtimalinin artması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirmek büyük önem kazanıyor.

ayvacekirdegi3

AYVA BAĞIRSAK DOSTU

Bağışıklık sistemini güçlendirmede meyvelerin katkısına değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, 'Ayva A,B,C vitamini ve potasyum bakımından zengin yapısıyla kanserden bağırsak rahatsızlıklarına, eklem ağrılarından öksürüklere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu ve iyileştiricidir' dedi.

SAĞLIK DEPOSUNDA HER ŞEY VAR

Ayva'nın içinde bulundurduğu polifenolik bileşikler, antioksidan bileşikler, diyet lifi, vitamin ve mineral açısından sağlık deposu olduğunu anlatan Özdemir, '100 gram ayvada günlük ihtiyacın yüzde 25'ini karşılayacak C vitamini bulunur.

indir

Ayva bağışıklığı güçlendirir ve kolestrolün dengede kalmasına yardımcı olur. Ayva çayı veya ayva suyu cilt yaralarının, aksine ve lekelerin tedavisinde yardımcı olur.

Aralarında elma ve armutun da bulunduğu 'gülgiller' familyasından bir meyve olan ayvanın sağlığa etkileri saymakla bitmiyor.

Düşük kalorili bir meyve olan ayvanın yüzde 807nin sudan oluştuğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, 'Ayva'nın 100 gramında 52-57 kalori bulunur. Ayva vitamin mineral açısından sağlık deposudur' dedi.

Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor

,YYPMpSIy4EeVFZKArS9i1Q

AYVAYI KABUĞUYLA YİYİN

Ayvayı kabuğuyla yemenin diyet lifi alımını arttırdığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir. ' Diyet lifi diğer meyvelerde de olduğu gibi kilo kontrolü için önemlidir.

Ayva çiğ yendiği gibi pişmiş halde, reçel,marmelat, ayva suyu, çayı şeklinde de tüketilebilir. Meyvenin etli kısmında kateşin epikateşin denilen ayvaya buruk tadını veren tanenlerde bulunur.

Bu bileşenler kolonda kansere sebep olan toksinler ve kimyasalları bağlayarak ve mukozayı koruyarak özellikle kolon kanseri gibi bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu rol oynar' dedi.

Özdemir; ' Ayvanın sindirim sistemi hastalıklarında, ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkileri olduğunu belirterek, ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da biliniyor' diye konuştu.