Sağlıklı beslenme isteğinin aşırı uç hali olarak tanımlanabilecek ortoreksiya nevrozanın, gerçek motivasyonlar ile derinleştiğini vurgulayan uzmanlar, söz konusu hastalıkta benlik saygısı, kişisel kimlik, ruhsal arınma, kontrol için zorlama, hastalık veya güvensizlik korkusundan kaçma gibi pek çok psikolojik faktörün etrafında geliştiğini de dile getiriyor.

Uzmanlar eğer sağlıklı bir beslenme programı uygulamak niyetindeyseniz, besleyici ve dengeli bir beslenme programı uyguluyorsanız bu hastalıkla karşı karşıya gelmenizi pekte mümkün olmadığını savunurken, asla gıda etiketi okumanın, organik ürünler almanın ve abur cuburdan kaçınmanın ortoreksiya nevroza olarak nitelendirilmemesi gerektiğini de kaydediyor.

Yediğiniz yiyecek ve içecekler hakkında endişeleriniz var ise, yemek tercihleriniz kişisel ilişkilerinizi etkiliyorsa, beslenme nedeniyle etkinliklerinizden vazgeçiyorsanız, diyet programınızı aksattığınız da kendinizi suçlu veya başarısız hissediyorsanız mutlaka bir doktora görünmenizi tavsiye ediyoruz.

Ortoreksiya nervozaya ciddiyetle yaklaşmalısınız. Daha fazla araştırma yaparak hayatınızı nasıl etkilediğini öğrenin. Ortoreksiya nevroza konusunda uzmanlaşmış bir doktor ile konuşarak tedavi planı hazırlayabilirsiniz.

Vegan ve Vejetaryen Beslenme Danışmanlığı Vegan ve Vejetaryen Beslenme Danışmanlığı

Tedavide genellikle, yeme seçimlerini etkileyen duygusal sorunlarla başa çıkmak için psikoterapiden yararlanılır. Dogmatik bir yaklaşım geliştirerek benlik saygınızı arttırmanıza ve kimliğinizi anlamanız sağlanır.